Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

Mostanában, kedves barátunk pálinkáival, a Dunai Hajós Pálinkákkal kísérletezgetek, melyikből milyen finomságokat tudok alkotni. Most az alma pálinkán volt a sor.
Sok finomság jutott eszembe, íme az egyik közülük. Természetesen jön majd a többi is.
Az alma pálinka karakteres íze, ad egyfajta pluszt ennek a finom, gyümölcsös desszertnek. Elkészítését tekintve egy nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell, szinte ünnepivé varázsol.
Almás-marcipános rolád, karamellel borítva
Almás-marcipános rolád, karamellel borítva
Hozzávalók a piskótához:
5 db tojás
100 g cukor
100 g simaliszt
A töltelékhez:
7-8 db közepes alma
10 dkg marcipán massza
0,5 dl alma pálinka (Dunai Hajós)
5 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt gyömbér
A karamellhez:
5 evőkanál cukor
4 dkg vaj
0,5-1 dl tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, amit megkenünk vajjal és kiszórunk liszttel.
A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot, gépi habverő legnagyobb fokozatán, fehéredésig felverjük, majd apránként hozzákeverjük a lisztet. A masszát beleöntjük a tepsibe és 200 fokon, 10 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerjük és így hagyjuk hűlni.

A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítünk, majd hozzáadjuk az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat és fedő alatt, kis lángon pároljuk. Mikor az alma megpuhult, hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát. Nagyobbra vesszük alatta a lángot és összeforraljuk. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl, addig elkészítjük a karamellt a tetejére.
Almás-marcipános rolád, karamellel borítva
Almás-marcipános rolád, karamellel borítva

Egy mártásos edényben felhevítjük a cukrot, míg karamell nem lesz belőle, hozzáadjuk a vajat, majd a tejet és az egészet folyamatosan kevergetve simára forraljuk. Mikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.

A piskóta lapot kiterítjük, az alma tölteléket elsimítjuk a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztjuk rajta, úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerjük és tálra téve beborítjuk a még folyós karamellel. Miután bevontuk, hűtőbe téve pihentetjük tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

9 hozzászólás

  1. De jól néz ki és szinte érzem a számban az ízét:) Sajnos ilyen pálinkám nincs, de a tölteléket el tudom képzelni a karácsonyi bejgliben is. Mert szeretem azt is variálni.

  2. Én is pont a bejglin gondolkodom, hogy milyet készítsek idén:) Van egy-két ötletem…..:)

  3. Tetszetős tekercs, naaagyon finom lehet, nekem sajna nincs dunai hajós barátom, de csak megoldható eme csekély probléma 🙂

  4. Kedves Vicuska! Pálinka nélkül is nagyon fincsi:)

  5. nyaminyami! zuram imádná ezt a roládot, a marcipán miatt. de azt hiszem én is oda lennék érte!Küldj kérlek, egy kis kóstolót :))))

  6. Drága Ami! Nyisd az ablakot, megy…:))

  7. Kérhetnék én is egy szeletet? 🙂 Kedvencem a marcipán, főleg az alkoholos marcipán. Na és így almával…nagyon megkívántam!

  8. Kedves Csiperke! Örülök, hogy tetszik, neked is küldök fénypostával:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares