Almás palacsinta, habos-narancsos máktöltelékkel

Nálunk nagy kedvenc a palacsinta mindenféle változata, sokszor készítek, ezért gyakran variálom, hogy ne legyen mindig ugyanolyan. Szeretjük a hagyományos vékony fajtát, de jöhet az amerikai típusú is. Ez a mostani verzió inkább az utóbbihoz hasonlít, amit azzal bolondítottam meg, hogy a tésztájába egy kevés almát reszeltem, tölteléknek pedig a másik nagy kedvencet, a mákot főztem krémmé kandírozott narancshéjjal és habbá vert tojásfehérjével lazítottam. Mivel, a tojásfehérjét óvatosan, hogy ne törjön össze, belefőztem a mákkrémbe, így egy nagyon laza, könnyű tölteléket kaptam.

Nagyon jó lett a végeredmény, egybehangzóan megszavazta a család, hogy bekerüljön a rendszeresen készítendő desszertek sorába.

Almás palacsinta, habos-narancsos máktöltelékkel

Almás palacsinta, habos-narancsos máktöltelékkel

Hozzávalók:
35 dkg liszt
3 db tojás
1 db nagyobb alma
5 dkg vaj
3 evőkanál cukor
1 csipet só
4-5 dl tej
1 teáskanál sütőpor

a máktöltelékhez:
25 dkg mák
8 dkg cukor
3 db tojásfehérje
2 evőkanál kandírozott narancshéj
1 teáskanál vanília kivonat
1-1,5 dl tej

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházát és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Kevés citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.

A palacsintához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejjel csomómentesre keverjük. Érdemes a lisztet és a tejet felváltva adagolni, így könnyebben tudjuk kikeverni szép sima tésztává.
A reszelt almát a levével együtt belekeverjük a masszába.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.

Palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük, kissé alacsonyabb tűzön, mivel ez egy vastagabb palacsinta lesz.

A töltelékhez a mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd egy edényben a kandírozott narancshéjjal és annyi tejjel felfőzzük, hogy sűrű krémet kapjunk.

A töltelékbe való tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a még forró mákkrémhez. Egy-két percig még a tűzön átforgatjuk, de úgy, hogy ne törjük össze a habot.

A kisült almás palacsintákat a mákhabbal megtöltve tálaljuk. Hogy még inkább fokozzuk az ízélményt, kínáljunk hozzá vaníliasodót, vagy tejszínhabot.

Még több palacsinta a blogról: 

Almás-diós palacsinta, karamellel

Túrós-kukoricapelyhes palacsinta, joghurtos málnával

Túrós mini palacsinta, ribizlimártással

 Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral

és egy sós változat: 

Zöldfűszeres gombaraguval töltött, tönkölylisztes palacsinta

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás