Csokoládés – aszalt cseresznyés kalácspuding

A Baileys Sütikihívás II. hetének, Baileys + aszalt gyümölcsök feladatára ezzel a recepttel készültem.
Ez a kalácspuding aszalt cseresznyével, étcsokoládéval, pirított török mogyoróval és tejszínes Baileys Chocolat Luxe öntettel készült. A desszert maga az ízorgia, annyiféle íz van benne, ahogy esszük, minden falat egy-egy újabb meglepetésként ér minket.

A desszert alapjához, a házi kalácshoz a jól bevált foszlós kalács receptemet használom, persze ha valaki nem szeretne külön kalácssütéssel bajlódni, nyugodtan vegyen egyet és készítse abból. Ha házi kalácsból szeretnénk készíteni, érdemes előtte egy-két nappal megsütni.

A jó kalácspuding titka a pirítás és a vaníliasodó amiben megsül. Ha ezt a kettőt jól csináljuk, biztosak lehetünk a sikerben.

Az aszalt cseresznye, étcsoki, pirított török mogyoró kombinációt nem kell bemutatnom, szerintem mindenki el tudja képzelni milyen finomak így együtt.

Az ízeket pedig leginkább a kész kalácspudinghoz kínált Baileys Chocolat Luxe-ból és tejszínből álló öntet és a tetejére szórt roppanós, pirított mogyoró darabok teszik teljessé.

Mivel ez a desszert intenzíven alkoholos, csak felnőttek fogyaszthatják, gyermekeknek ne adjunk belőle! Nekik készítsünk alkoholmentes változatot!

Csokoládés - aszalt cseresznyés kalácspuding, selymes Baileys Chocolat Luxe öntettel
Csokoládés – aszalt cseresznyés kalácspuding, selymes Baileys Chocolat Luxe öntettel

Hozzávalók a kalácspudinghoz:
6-8 szelet kalács (szikkadt)
10 dkg aszalt cseresznye
5 dkg étcsokoládé
3 dkg török mogyoró + 2 dkg a tálaláshoz
8 dkg cukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
3 dl tej
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál porcukor

a Baileys Chocolat Luxe öntethez:
250 ml 30%-os tejszín
150 ml Baileys Chocolat Luxe
4 dkg cukor

Elkészítés:

Az aszalt cseresznyét áztassuk be legalább egy órára hideg vízbe, hogy felpuhuljon.

A mogyorót száraz serpenyőben lassan pirítsuk meg, majd amikor kissé meghűlt dörzsöljük le a vékony barna héját, majd mozsárban nagyjából törjük össze.

Az étcsokoládét vágjuk apró darabokra.

A kalácsot vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd a szeleteket száraz serpenyőben, vagy sütőben mindkét oldalukon pirítsuk meg.

Aszalt cseresznyés kalácspuding Baileys Chocolat Luxe öntettel
Aszalt cseresznyés kalácspuding Baileys Chocolat Luxe öntettel

Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat alaposan kenjünk ki vajjal, majd rakjuk ki a kalács szeletekkel úgy, hogy a nagyobb szeleteket átlósan kettévágva nagyjából egyforma méreteket kapjunk. A kalácsok domború csúcsa nézzen felfelé és egymást fedjék a szeletek, mint a háztetőn a cserepek.

A beáztatott aszalt cseresznyét szűrjük le, majd osszuk el a kalácsszeletek közé és tetején, az aprított mogyoróval és csokoládé darabokkal együtt.

A tojások sárgáját és a két egész tojást gépi habverővel keverjük habosra, fehéredésig a cukorral és a vaníliával. Majd lassan keverjük hozzá a tejet és öntsük rá az előkészített kalács szeletekre. Majd az egészet alaposan szórjuk meg porcukorral.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon. Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.

Aszalt cseresznyés kalácspuding Baileys Chocolat Luxe öntettel
Aszalt cseresznyés kalácspuding Baileys Chocolat Luxe öntettel

Az öntethez előbb a tejszínt verjük habbá a cukorral, ha nehezen megy adjunk hozzá egy csomag habfixálót. Majd apránként hozzáadva a Baileys-t, verjük tovább lassabb fokozaton, míg az egész egyneművé válik. Ha kevésbé alkoholosan szeretnénk, akkor értelemszerűen tegyünk kevesebbet a Baileys-ből. Így egy nagyon kellemes, habos-krémes öntetet kapunk, ami nagyszerűen bevonja a desszertet.

Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk. Tálaláskor öntsünk a kalácspuding tetejére az öntetből és szórjuk meg apróra vágott pirított mogyoróval a tetejét.

A házi kalács elkészítéséhez

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
6 dkg cukor
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Aszalt cseresznyés kalácspuding Baileys Chocolat Luxe öntettel

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk, fonhatjuk hármas vagy négyes fonással, de fonás nélkül is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük.

Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük.
Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.

 

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares