Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal

A karácsonyi HammBekaplak! pályázat főétele:
Ezzel a főétellel le akartam térni a szokásos karácsonyi vacsorák: hal, töltött káposzta, pulykasült útjáról, kicsit izgalmasabb ételt képzeltem el a különleges előétel után.
A bárányhús nem csak ízletes de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva és jól van fűszerezve, rendkívül finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.

Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal

Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítési idő: 12-24 óra pácolás, sütés: 110 perc 1,5 kg csontozott báránycomb
2 fej vöröshagyma
3-4 db nagyobb gomba
1 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
4-5 gerezd aprított fokhagyma
1 kiskanál frissen őrölt színes bors
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl olívaolaj
1,5 dl száraz vörösbor
5 dkg vaj
5 dl húsleves

25 dkg fagyasztott erdei vegyes gyümölcs

burgonyafánk

Hozzávalók a burgonyafánkhoz:
4 személyre
elkészítési idő: 15 perc dagasztás, 50 perc kelesztés

10 perc sütés
20 dkg burgonya
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 dkg olvasztott vaj

bors
szerecsendió
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
A báránycombot előző nap megtisztítjuk, éles késsel lehártyázzuk, a mustárral, olívaolajjal, fokhagymával, fűszerekkel (só kivételével) jól záródó edényben bepácoljuk. (A fűszereket jól beledörzsöljük a résekbe is.)Másnap beáztatjuk a Pataki tálat, a bepácolt bárányt zsírosabb oldalával lefelé sütőtálba tesszük, ráöntjük a pácot, a hagymákat és a gombát negyedelve köré tesszük, majd hozzáadjuk a húslevest. 220 fokos sütőben sütjük kb. 15-20 percig, amíg jól átmelegszik, majd átfordítjuk és 170 fokon pároljuk-sütjük kb. 90 percig míg a hús puha nem lesz. Sütés közben ellenőrizzük, ha elfövi a levét, vízzel pótoljuk. A sütés utolsó harmadában levesszük a fedőt, hogy szép színt kapjon. Miután megsült kivesszük az edényből, melegen tartjuk. A pecsenye levet kézi mixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a vörösbort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd beletesszük az erdei gyümölcsöket, 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vajat és ezzel beforraljuk a mártást, ha szükséges utána ízesítünk sóval, borssal. Ízlés szerint, lehet cukrot is bele tenni, hogy pikánsabb legyen a mártás.

A burgonyafánk elkészítése:
A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük. Hozzászitáljuk  a lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük. A tésztát, miután megkelt, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és forró  zsiradékban kisütjük. Papírtörlőre szedjük és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a szeletelt báránycombbal és a mártással.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

0 thoughts on “Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal

  1. Vicuska 2011-08-17 19:19 Reply

    Hangulatos dekoráció közepette, szép karácsonyi motívumú tányéron egy rendkívül ünnepélyes és finom vacsora! 🙂 Nem mellesleg a burgonyafánkot is szeretem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás