Fahéjas-rumos szilvás pite

Ha valami igazán gyors és egyszerű gyümölcsösre vágyunk, akkor készítsünk ilyen fahéjas-rumos szilvás pite sütit. Egy kicsit olyan mint a “potyogtatós” piskóta, de mégsem az, de nem is az a hagyományos értelemben vett pite.

Bármilyen gyümölcs alkalmas hozzá, ha nincs friss gyümölcsünk, akár befőttel is, vagy sűrűbb, darabos lekvárral is működik. Persze, ilyenkor a cukorral szolidabban bánjunk, mivel a befőtt is és a lekvár is édesebb, mint a friss gyümölcs. Sárgabarackkal is isteni finom, de ebben az esetben rum helyett, egy kevés barack pálinkával fokozzuk az ízhatást és fahéj helyett pedig, vaníliát használjunk.

Fahéjas-rumos szilvás pite
Fahéjas-rumos szilvás pite

Hozzávalók:
15 dkg fehér tönkölyliszt
16 dkg barna nádcukor
12 dkg puha vaj
3 db tojás
1/2 kezeletlen citrom héja és 1 ek a levéből
1/2 tk sütőpor
25-30 dkg szilva, de bármilyen más gyümölcsből készíthetjük
1 mokkáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 kiskanál fahéj
2 evőkanál rum
2 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés:

Először a vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Mindhárom tojással habosra verjük a masszát, hozzákeverjük a citromlevet is.
Végül jól elkeverjük egyenletesen, benne a sütőporral elkevert lisztet.

Fahéjas-rumos szilvás pite
Fahéjas-rumos szilvás pite

Kivajazunk egy pitesütőt, kiszórjuk egy kevés liszttel, és beleterítjük a masszát.
A tetejére tesszük a felezett szilvát, meghintjük őrölt fahéjjal és meglocsolgatjuk a rummal. Ha nagyon savanyú a szilva, akkor a fahéjjal együtt szórhatunk rá, még egy kevés cukrot. A tetejét beborítjuk a szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor, kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares