Fenyőméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással

A Kőteleki Kaptár mézes receptversenyt hirdetett március 31.-i határidővel, amire én ezzel a recepttel neveztem be. Igaz, azóta sem tudom ki lett a szerencsés nyertes:( De úgy gondolom, azért megmutatom, mert egy igazi ízkavalkád lett az eredmény. A fenyőméz intenzív aromája dominál, ami meglepően jól harmonizál a lágy kecskesajt markáns ízével, a cékla pedig frissítőleg hat a kompozícióban. A látvány pedig önmagáért beszél.

Fenyőméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással

Hozzávalók 2 személyre:
1 db tojás
6 dkg fenyőméz
6 dkg cékla
4 dkg lágy kecskesajt
2,5 dkg liszt
vaj a formák kenéséhez

A szuflé elkészítése:
A céklát meghámozom, felszeletelem, előfőzöm, a főző vízbe teszek egy teáskanál barna nádcukrot, egy csipet sót, egy darab szegfűszeget. Miután megfőtt, meghűlt vékony csíkokra vágom. A formákat kivajazom, liszttel kiszórom. A tojást kettéválasztom, a sárgáját habosra keverem a fenyőmézzel, majd hozzászitálom a lisztet és csomómentesre keverem. Majd hozzáadom a vékonyra szelt céklát és belemorzsolom a kecskesajtot. A tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Beletöltöm a formákba, majd előmelegített sütőben először 5 percig 200 fokon, majd 180 fokon 20-25 percig sütöm.

Hozzávalók a mártáshoz:
1,5 dl édes tokaji bor
1,5 dl tejszín
1 tojássárgája
1 evőkanál méz

Elkészítés:
A tojássárgát habosra keverem a mézzel, majd vízgőz fölött, a bort apránként hozzákeverve sűrűre főzöm. Hozzáadom a tejszínt, amivel keverem egészen forráspontig.
Miután elkészült lehűtöm és tálalom a szuflé mellé.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás