Fokhagymás sült tengeri halfilé mentás-joghurtos kivi mártással

Fokhagymás sült tengeri halfilé mentás-joghurtos kivi mártással

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet fehér húsú halfilé
1 kg újburgonya
só, bors, liszt
magyaros fűszerkeverék
vaj, olívaolaj a sütéshez
1/2 citrom leve

A mártáshoz:
3 db kivi
1 kisdoboz natúr joghurt (előző nap le lehet csepegtetni a fölösleges levet róla, és így sűrű krémes joghurtot kapunk.)
15 dkg natúr szemcsés sajt (Cottage cheese) de lehet natúr krémsajt is
kis csokor menta levél
só, fehér bors

Én köretnek, sült, fűszeres újburgonya korongokat készítettem, de szerintem barna rizzsel is kiváló.

Elkészítés:
Először a burgonyákat jól megsikálom, vastagabb karikákra vágom és magyaros fűszerkeverékkel elkevert olívaolajjal jól bedörzsölöm.
Mivel a hal nagyon gyorsan elkészül, ezért érdemes a hosszabb sütési időt igénylő burgonyával kezdeni.

A halszeleteket sózom, borsozom reszelt fokhagymával bedörzsölöm, mindkét felüket lisztbe forgatom.
Egy másik serpenyőbe beleteszek egy darabka vajat, miután felforrósodott hozzáöntök egy kis olívaolajat. Beleteszem a halszeleteket és oldalanként 3-4 perc alatt, mindkét felüket arany barnára sütöm.

A mártáshoz a kivit meghámozom, apróra vágom, de mielőtt felhasználnám gyors hőkezelésnek vetem alá, mert van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ha tejes alapanyaggal vegyítjük, akkor a benne található enzimek a tejcukrot elbontják és ennek következményeként egy idő elteltével keserűvé válik az étel. Éppen ezért ha hőkezeljük, akkor ezek az enzimek már nem tudnak aktiválódni.
A hőkezelést pedig úgy oldhatjuk meg, hogy serpenyőben, pici felhevített vajon átforgatjuk az apróra vágott kivit. Vagy vizet forralunk és szűrőben belemártjuk a kivit a forrásban lévő vízbe egy-két pillanatra, utána pedig jeges vízbe mártjuk, majd mikor lehűlt jól lecsepegtetjük. Én a vajon való átforgatást választottam.
A joghurtot elkeverem a sajttal, apróra vágott mentával, picit sózom, borsozom, de csak leheletnyit teszek bele, azért, hogy a natúr ízek érvényesüljenek.
Miután majdhogynem egyszerre elkészül a burgonya és a hal, tányérra szedem, a halra egy pár csepp citromlevet csepegtetek és a kivit csak ekkor, tálaláskor teszem bele a joghurtos mártásba.
A mártás friss és üde ízei jól harmonizálnak a hal és a burgonya fűszerességével.
Én köretnek, sült, fűszeres újburgonya korongokat készítettem, de szerintem barna rizzsel is kiváló.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás