Házi rétes újratöltve

Tegnapelőtt, ismét rétesnap volt nálunk. Persze, amolyan igazi, kézzel húzott rétes készült. Mint, ahogyan azt már előző bejegyzésekben itt és itt, is leírtam, imádjuk a házi rétest. Mivel, a dédimama (párom nagyija) hozott egy kosár, isteni finom, fehér húsú őszibarackot a kertjükből, én pedig vettem egy adag szilvát, így egyértelmű volt, hogy ezekből készül a rétesbe a töltelék. Persze, a túrós változat kihagyhatatlan, ezért ez sem maradhatott ki, viszont ez nem a hagyományos, megszokott túrótöltelék lett. Ezzel Atinak, a kisfiamnak szerettem volna kedvezni, mert imádja a túrógombócot. De olyan szinten, hogy nemrég, képes volt, másfél héten keresztül minden nap azt enni. Ha elfogyott, újra azt kérte, hogy azt készítsek neki 🙂 Így ez a rétes telitalálat volt számára.
Íme a három rétes: szilvásgombóc ízű, túrógombóc ízű, és a harmadik pedig mandulás-őszibarackos lett.

szilvásgombóc ízű, túrógombóc ízű és mandulás-őszibarackos rétesek

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
1 db tojás
2 dl melegvíz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
2 tojássárgája a kenéshez

A tészta elkészítése:
A liszteket egy tálba szitáljuk. A melegvízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágjuk, (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
A rétestészta készítése a Laptopkonyha.hu jóvoltából, itt is nyomon követhető: Házi almás-mákos rétes készítése

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.
A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni. De nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.  Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

Szilvásgombóc ízű házi rétes

a töltelék hozzávalói:
60 dkg magozott szilva
4 evőkanál nádcukor
5 dkg pirított zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1,5 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A töltelékhez egy serpenyőben, vajon  megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.

Túrógombóc ízű házi rétes

Túrógombóc ízű rétes
a töltelék hozzávalói:
50 dkg félzsíros tehéntúró
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
4 evőkanál nádcukor
1 evőkanál búzadara
6 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1 tk vanília kivonat vagy 1 cs vaniliás cukor
1/2 kezeletlen citrom, reszelt héja
2 teáskanál őrölt fahéj
tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:
Először itt is, vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni.
A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250gr-os dobozost, vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle.
Tehát, a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, egy kanálnyi búzadarát és az egészet jól kikeverjük.
A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva, majd feltekerjük.
Tálaláskor ugyan úgy, fahéjas tejföllel kínáljuk, mint a túrógombócot.

Mandulás-őszibarackos házi rétes

Mandulás-őszibarackos rétes
a töltelék hozzávalói:
50 dkg fehér húsú őszibarack
10 dkg finomra őrölt mandula
4 evőkanál nádcukor
1 evőkanál búzadara
2 cl mandulalikőr, vagy 1 teáskanál mandula kivonat

Az őszibarackot kimagozzuk, meg lehet hámozni, de én csak alaposan megmostam. Negyedekre vágjuk, majd ujjnyi vastagra szeleteljük. Tálba téve, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a mandulalikőrt és az őrölt mandulát. Az egészet jól összekeverjük, majd állni hagyjuk, míg a tésztát kihúzzuk.

Mindegyik rúdnál ugyan úgy járunk el. Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt, pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. Én mindhárom rúd rétest, külön-külön sütöttem, mert mindegyik olyan hosszúra sikerült, hogy a 40×40 cm-es tepsire csak keresztben fért rá.

A végére hagytam legújabb rajongómat, akitől a fotózás egy kissé nehezen ment, mert minduntalan kóstolgatni akarta a rétesemet 🙂

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás