Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával

Az ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a desszertekről. Persze, ha megfogadtuk, hogy márpedig az új évben lefogyunk, akkor inkább a saláták felé kacsingassunk! 

Viszont, ezt a finomságot érdemes elkészíteni, akkor is ha fogyózunk. Persze, ilyenkor más alternatívákat kell találnunk az alapanyagokat illetően. Ilyen alternatívák például, hogy a  cukrot lecserélhetjük más, a diétába beilleszthető édesítőszerre, tej helyett használhatunk csak vizet, vagy szója tejet, vaj helyett, kókuszzsírt. A vanília sodó helyett, natúr joghurtot is fogyaszthatunk mellé.

A köles szervezetünkre gyakorolt áldásos hatásairól írtam már az egyik bejegyzésemben itt: Zöldséges rakott köles, kecskesajttal

A dió is nagyon jó hatással van a szervezetünkre, ezért érdemes beiktatni a mindennapi táplálkozásunkba.
Rendszeres fogyasztása normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterin szintet, segít a vérrögképződés megakadályozásában, gazdag E vitaminban, amely erősíti védekezőképességünket, magas az Omega-3 tartalma, gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás.

Az aszalt szilva is erős antioxidáns hatású, ezért kiváló immunerősítő. Magas vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát. Emellett még hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz!

Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával

Hozzávalók:
25 dkg apró szemű (bio) köles
10 dkg dió
10 dkg aszalt szilva
10 dkg barna nádcukor
8 dl tej
2 dl víz
4 db tojás
2-3 evőkanál rum
5 dkg vaj vagy kókuszzsír
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál édes morzsa (babapiskóta reszelve, vagy darált keksz)
csipet só

Elkészítés:
Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk és rumba áztatjuk.
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, ettől ízesebbé válik, durvára vágjuk.
A kölest alaposan, több vízben átöblítjük, majd egy kis vízzel elkezdjük főzni és közben folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a vaníliát és a cukor felét.
Akkor jó, ha a köles szemek jól megnőnek. Ekkor fedőt teszünk rá és lekapcsoljuk alatta a gázt. hagyjuk 10-15 percig még puhulni. Ne ijedjünk meg, mikor levesszük róla a fedőt, akkor az egész egybe van állva. Ilyenkor, a fakanállal összetörjük és mikor hozzáadjuk a tojássárgáját, fellazul, jobban kezelhetővé válik.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredéséig, habosra keverjük a cukorral. Ezt a masszát belekeverjük a kölesbe, ekkor hozzáadjuk a durvára vágott diót és az aszalt szilvát is beleforgatjuk.
A tojás fehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk a köleshez.
Kivajazott és kevés édes morzsával kiszórt tepsibe ( én 25×35 cm-es magas falú tepsit használtam) öntjük és elegyengetjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután elkészült, formára vágjuk és vanília sodóval, vagy mézzel ízesített joghurttal tálaljuk.

A vanília sodóhoz: 
4 tojássárgája
3-5 dkg cukor, ízlés szerint
1 rúd vanília, vagy 1 evőkanál vanília kivonat
6 dl tej
1 csipet só

A tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart belsejével majd langyosra hűtjük.
A tojássárgákat a cukorral, vaníliával (ha kivonattal készítjük), csipet sóval, habosra keverjük, majd a tejet apránként hozzáadagolva forráspontig hevítjük, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Vigyázzuk, mert ha sokáig forraljuk, megfőzzük benne a tojást és akkor már csak sárgatúrónak tudjuk használni 🙂

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , ,

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás