Libamájragus házi rétes

A HammBekaplak! 2010 karácsonyi receptversenyén 3. helyezett lettem, ezzel a menüsorral:
előétel:                                         Libamájragus házi rétes
főétel:       Báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonya fánkkal
desszert:                             Marcipánnal töltött, aszaltszilvás bejgli

Most pedig következzen az előétel receptje:
Ez az előétel, igazán ünnepi nyitánya lehet a karácsonyi vacsorának. Úgy gondolom, a libamáj különleges mivoltát nem kell hangsúlyoznom, büszkék lehetünk erre a kiváló Hungarikumra. A libamájnak ezt az elkészítési formáját azért választottam, mert szerettem volna valami igazán különleges ételt készíteni ebben a gyönyörű “Törökmintás dekoros” sütő edényben.

Libamájragus házi rétes

Hozzávalók 4 személy részére:
elkészítési idő: 40 perc + 25 perc sütés

50-60 dkg libamáj
1 db nagyobb alma
1 nagyobb fej lilahagyma
1 csokor snidling
2 cl almapálinka (Dunai Hajós)

fehér bors
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
házi készítésű rétestészta vagy (1 cs rétestészta)
zsemlemorzsa

házi készítésű rétestészta:
15 dkg átszitált liszt fele rétes, fele sima
2 dkg zsír
1/2 tojás
1 dl melegvíz
1/2 kávéskanál 10%-os ecet
1/2 kávéskanál só
olvasztott zsír a kenéshez

Elkészítés:
A libamájat előző nap fokhagymás tejbe áztatom, hűtőbe teszem.
Mielőtt elkészítem, kiveszem a tejből, szárazra törlöm, megtisztítom a hártyáktól és nagyobb erektől.
A házi rétestésztához igazán érdemes időt szakítani, mert egészségesebb a bolti változatnál, mivel sokkal kevesebb zsiradékot igényel, nem utolsó sorban pedig ízletesebb.

A lila hagymát megtisztítom, félbe vágom, felszeletelem. Az almákat szintén megtisztítom és kockára vágom. A májat nagyobb kockára vágom, száraz teflon serpenyőben pirítom, amíg a zsírja kisül, hozzáadom a hagymát, együtt pirítom vele, sózom, borsozom. Mikor mindkettő lepirult, szűrőbe teszem, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön róla. Addig ugyan ebben a serpenyőben az alma kockákat megdinsztelem, sózom, borsozom, hozzáadom az almapálinkát, átforgatom, hagyom, hogy az alkohol elpárologjon.

Előétel: Libamájragus házi rétes

A rétestésztához a lisztet átszitálom, a zsírral elmorzsolom, hozzáadom a tojást, meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, ezt is hozzáadom, összegyúrom, jól kidolgozom, majd fél órát langyos helyen pihentetem. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdem kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetem. Megkenem egy kis olvasztott zsírral, megszórom zsemlemorzsával, ráteszem a ragut egyenletesen elosztva, majd elkezdem feltekerni és tekerésenként megszórom apróra vágott snidlinggel és így tekerem fel teljesen, a tetejét tojássárgájával lekenem. Sütőpapírral bélelt formába teszem és 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, friss aprított snidlinggel, szeletelve tálalom.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , ,

2 thoughts on “Libamájragus házi rétes

  1. Anonymous 2011-06-09 23:26 Reply

    Kedves Szilvásgombóc!Nagyon jók a receptek!Az itt megadott anyaghányad alapján szerettem volna elkészíteni a rétest, de a tészta elég híg lett (mint a galuska).Szerintem 25dkg liszt kellene bele.Üdv: Kaccsu

  2. veruss 2011-06-10 00:58 Reply

    Kedves Kaccsu!Örülök, hogy tetszenek a receptek. A rétestésztánál sajnos a liszten múlik, mennyi folyadékot vesz fel. A libamájragus rétes versenyre készült, és azért próbáltam, a kis kenyérsütő formára optimalizálni a tészta mennyiségét. Ezért is szerepel benne csak fél tojás, ami egy közepes méretű tojás fele.A normál rétestészta (a házi almás-mákos rétes bejegyzésnél van a leírása) amit készíteni szoktam az 3-4 rúd réteshez elegendő, attól függően, milyen vékonyra tudjuk kinyújtani. Nagyon sokáig kísérleteztem, mire sikerült elsajátítanom a rétestészta készítését. Többféle lisztet is kipróbáltam hozzá, és ez alapján tudom, hogy mekkora különbség van liszt és liszt között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás