Mandulás sütemény

Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető süteményt készítettem mandulából, hozzá pedig egy mártást 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából.

Mandulás sütemény

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
15 dkg őrölt mandula
15 dkg barna nádcukor
5 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg puha vaj
1/2 cs sütőpor
4 db tojás
1 teáskanál keserű mandula kivonat
0,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 csipet só

Elkészítés:
A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, majd egy kevés liszttel kiszórjuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vajjal, a mandula kivonattal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. hozzákeverjük a bort, a  tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk.
A masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába és az előmelegített sütőben 5 percig 190 fokon, majd 25 percig 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A mártáshoz:
5 dkg mazsola
1 púpozott teáskanál liszt
3 dkg vaj
3 dkg barna nádcukor
3,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 dl víz

A mártáshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a borral, és a vízzel, hozzáadjuk a leöblített mazsolát és a cukrot és lassú tűzön forraljuk, míg a mazsola megfő és a mártás kellően besűrűsödik.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás