Marcipános-narancsos sütemény csokival

Ez a süti, egy gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, vendégváró, ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét.

De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta,  benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikőrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.

Annyira ízlett a családnak is, hogy pillanatok alatt eltüntették az egészet és lelkemre kötötték, hogy a héten megsütöm újra. Ideális a húsvéti asztalra is.

Marcipános-narancsos sütemény

Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):
25 dkg sima liszt
15 dkg barna nádcukor
8 db tojás
20 dkg vaj (ebből a tepsi kikenéséhez is használunk)
1 csomag sütőpor
15 dkg marcipán
4 evőkanál narancslekvár (házi)
1 egész narancs leve és reszelt héja
1 citrom reszelt héja + a felének a leve
0,5 dl narancslikőr
6 dkg olvasztott, étcsokoládé legalább 50% kakaótartalmú

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.

A marcipánmasszát jól hűtsük le, hogy könnyen tudjuk reszelni.

A tojásokat, két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük.

Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom és narancs héját és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét a narancslikőrrel és narancs lekvárral együtt habosra verjük.

Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük.

Marcipános-narancsos sütemény

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.

A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.

A tojásfehérje, maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.

Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni az előmelegített sütőbe.

200 fokon 10 percig sütjük, majd a hőt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután megsült, a sütőt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hagyjuk hűlni a tésztát.

A kihűlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélű sütiformával szaggattam ki, amitől nagyon kis helyesek lettek.

A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük.
A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihűlt tésztát.

Marcipános-narancsos sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás