Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással – Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételt

Már a cím alapján is érezhető, most ismét próbára teszem magam, legújabb feladatom, hogy a Patricius borház 2009-es száraz, sárga muskotályához találjak ki egy “finger food”-ot, azaz egy olyan ételt, amit egy piknik alkalmával, mindennemű rákészülés nélkül, értsd ez alatt, hogy nem kell hozzá, komolyabb tálalás, evőeszköz, stb. elfogyaszthatunk, jóízűen, egy pléden ücsörögve, egy szőlőskertben, a természet lágy ölén. 🙂

Szóval, igen ismét verseny van, mert talán nem is én lennék, ha nem versenyeznék állandóan. Jelentkeztem a Fűszer és Lélek blog felhívására, ami az Uzsonna a szőlőskertben címmel lett meghirdetve. Azt hiszem a cím már mindent elárul. Két bort kaptam, az egyik, ez a 2009-es évjáratú sárga muskotály, amihez én ezt az igazi, szabadban, könnyen és egyszerűen fogyasztható mini hamburgert készítettem, ami ha kívülről nagyon egyszerűnek tűnik is, de az ízei elég különlegesek, a száraz muskotály friss gyümölcsössége nagyon jól harmonizál a gombával, fokhagymával, kakukkfűvel, és a csirkével. Mivel feltétel volt a szezonális hozzávaló is, én a tavaszi friss újhagymával, fejes salátával és medvehagymával párosítottam, ami nagyon jó választás volt, mert így együtt lett egész, ez a különleges hamburger. Most pedig jöjjön a recept.

6937c-dscn5059

Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással

Hozzávalók 8 db mini hamburger bucihoz 
35 dkg BL80 liszt
1 dkg élesztő
1 tojássárgája + 1 a kenéshez
1 dl tej (házi)
1 dl natúr joghurt
3 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 kiskanál  só
2 evőkanál szezámmag
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, cukrot, és a sót. Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztem. Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztom és mindegyiket formás kis bucikká kerekítem. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd tiszta ruhával letakarva újabb 30 percig kelesztem. Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenem tojássárgájával, és megszórom szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütöm őket, Majd rácson hagyom hűlni őket.
Hozzávalók a hamburgerhez:
2 db csirkemell filé
3 gerezd fokhagyma
3-4 ág kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt feketebors
pár levél friss, fejes saláta,
3-4 szál medvehagyma
A csirkemelleket megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm.
Szeletekre vágom, fűszerezem a kakukkfűvel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. Majd az olívaolajon mindkét felén hirtelen megsütöm, majd pár perc alatt, fedő alatt puhára párolom. Miután megpuhult, kissé lepirítom.

Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással

A mártáshoz:
40 dkg barna csiperke gomba
1 közepes cukkini
3-4 szál újhagyma
1 dl Patrícius Tokaji Sárga muskotály
2 gerezd fokhagyma
4-5 db aszalt paradicsom
1,5 dl főzőtejszín
1,5 evőkanál olívaolaj
só, bors

 

Az újhagymát, gombát és a cukkinit megtisztítva felszeletelem. Egy serpenyőben olajat hevítek, ráteszem a szeletelt gombát és megpirítom, hozzáadom a cukkinit, az újhagymát, a fokhagymát és a két-három darabra vágott aszalt paradicsomot, megsózom, megborsozom. Mikor elpárolgott alóla a folyadék, és kellően megpirultak a zöldségek, felöntöm a borral, kevés ideig így főzőm, majd a tejszínnel sűrítem.
Az összeállításnál a bucikat kettévágom, mindegyikbe egy-egy, alaposan megmosott és leszárított fejes saláta levelet ültetek, ráteszem a csirkemell szeletet, majd erre halmozom a gombás szószt és a tetejére friss medvehagyma csíkokat szórok, és az egészet betakarom a buci tetejével.




Címkézve:, , , , , ,

2 thoughts on “Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással – Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételt

  1. martinelli 2012-05-04 14:42 Reply

    De jól néz ki!

    • veruss 2012-05-05 12:05 Reply

      Örülök, hogy tetszik, az íze is jó:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás