Mire jó a megmaradt fánk, avagy máglyarakás “újrahasznosított” alapanyagból

Nagyon szeretjük a fánkot, mindenféle “körítéssel”. Jöhet hozzá lekvár, dzsem, különféle pudingok, krémek, sodók. Viszont, ha másnapra megmarad, már nem túl kelendő. Így jártam a napokban is, mikor a pár darab megmaradt fánkot nézegettem, mit is kezdjek velük. Én olyan kisebb fajta fánkokat sütök, olyan kis helyeseket, ezekből maradt 6 db újrahasznosításra. A máglyarakást baracklekvár helyett mákkal készítem, mert azt jobban szeretjük. Természetesen, ha valaki az eredeti baracklekváros verziót szereti, a mákot cserélje lekvárra.

Máglyarakás

Hozzávalók 6 személyre:
6 db előző napról megmaradt fánk (3 cm átmérőjű)
3 db nagyobb alma
3 db tojás + 3 fehérje ami az előző napi fánksütésből megmaradt
5 dl tej
5 dkg mazsola
15 dkg darált mák
6 dkg porcukor
10 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
1/2 bio citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pár csepp citrom
zsemlemorzsa

Máglyarakás

Ez a mennyiség a Pataki Kerámia által készített Tavaszi hangulat dekoros, Lasagne sütőjére lett optimalizálva aminek a méretét a link alatt megtaláljátok. Nagyon szeretem ezeket a kerámiákat, mert nemcsak nagyon jó sütni, főzni, tálalni bennük, de ráadásul még gyönyörűek is. Jó érzés ezeket a kézműves termékeket használni.

Elkészítés:
A fánkokat ujjnyi vastag szeletekre vágom, megpirítom.
A tűzálló tálat kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával, és az alját kirakom a pirított fánk szeletekkel. Az almákat megtisztítom, negyedelem, a magházukat eltávolítom és vékonyan felszeletelem. Serpenyőben, kevés vajon megdinsztelem, a mézzel és a mazsolával, majd meghintem a fahéjjal.
A tejet felforralom, hozzáadom a maradék vajat. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverem, majd hozzákeverem a tejhez, majd az egészet óvatosan ráöntöm a pirított fánkokra és hagyom egy kicsit, hogy magukba szívják az édes, vaníliás tejet.
Miután a fánkok kellően eláztak, megszórom a darált, cukrozott mákkal, majd következik az alma.
A tojásfehérjéket egy kanál porcukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verem és rásimítom az alma tetejére. Előmelegített sütőbe teszem, majd 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon pirul a teteje, lejjebb veszem a hőfokot. Miután megsült, hagyom egy kicsit hűlni, majd bevizezett késsel szeletelem és tálalom.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

5 thoughts on “Mire jó a megmaradt fánk, avagy máglyarakás “újrahasznosított” alapanyagból

  1. Mrita 2011-05-25 20:34 Reply

    Nagyon guszta és finom, mi nagyon imádjuk az egyik kedvencünk. Én is szeretem újrahasznosítani amit lehet.

  2. veruss 2011-05-25 21:36 Reply

    Örülök, hogy tetszik:)Az a helyzet, hogy ehhez hasonló, rakott tésztával, felfújttal, nálunk Dunát lehetne rekeszteni, (persze mindegyikbe kötelező a mák) mert ilyeneket gyártok állandóan, egyszerű, gyors és finom, mi kell még? 🙂

  3. Bianka 2011-05-26 11:32 Reply

    Nagyon tetszik

  4. veruss 2011-05-26 12:53 Reply

    Örülök, hogy tetszik….:)

  5. Mrita 2011-05-26 14:45 Reply

    Kukkants be hozzám légy kedves a 26-i bejegyzéshez meglepetés vár!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás