Omlós kacsasült portóis meggyzselével

A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle. A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst.

Omlós kacsasült portóis meggyzselével

Hozzávalók 4 személyre:
4 db pecsenye kacsacomb
1 evőkanál sárgabaracklekvár
6 gerezd fokhagyma
25 dkg rizs
15 dkg magozott meggy
2 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 dl Portói
1 mokkáskanál, durvára darált színes bors keverék
1 db babérlevél
3 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál durva szemcséjű só
1 kiskanál őrölt kömény
1 dl olaj
3 db zselatinlap
1 csipetnyi szerecsendió

1,5 kg kacsaháj, vagy kacsazsír

A combokat, előző nap miután jól megtisztítottuk, beírdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal. Mindent beleteszünk egy nagyobb, jól zárható dobozba.
A vöröshagymát megtisztítva gerezdekre vágjuk, a fokhagyma gerezdeket összetörjük, vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, egy evőkanál baracklekvárt, egy kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.

Másnap kiolvasztjuk a  kacsahájat egy magasabb falú edényben, a combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagyma darabkákat és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket és lassú tűzön puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.

Omlós kacsasült portóis meggyzselével

A meggyzseléhez a meggyet egy mártásos edényben a portóival felfőzzük, ízesítjük egy csipetnyi szerecsendióval. A zselatin lapokat a szokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk.
Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.

A rizst hagyományos módon sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt lecsepegtetjük és 2 dkg vajjal elkeverjük.

Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.




Címkézve:, , ,

3 thoughts on “Omlós kacsasült portóis meggyzselével

  1. Petra 2012-04-14 09:29 Reply

    Nagyon ott van! Trükkös a tálalásod is. 🙂

  2. trollanyu 2012-04-14 19:19 Reply

    Hú, nagyon pazar látvány:) Isteni finom lehet, nagyon tetszik az a meggyzselés torony:)

  3. veruss 2012-04-14 23:13 Reply

    Köszi Lányok örülök, hogy tetszik:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás