Őszi saláta chilis kecskesajttal, dióval és körtével

Múlt héten, a piacot járva, ráakadtam egy hölgyre, aki gyönyörű, sárga körtéket kínált. Persze, az egész piac tele van ilyenkor ősszel körtével, de ez valami más miatt volt érdekes számomra, ugyanis a körte kupac mögött állt egy karton, amin a következő szöveg volt olvasható: Birsre oltott Vilmoskörte. Mivel, dunsztom sincs a kertészkedésről, főképp a körtefák oltásáról, ezért odaléptem hozzá és kértem, meséljen nekem erről. Ő pedig elmondta, hogy a kertjéből származnak a körték a fája pedig birs alanyra oltott Vilmoskörte. Miután pár percig elbeszélgettünk a körte fajtákról, kértem, hogy engedje meg, hogy megszagoljam. Felvettem egyet megszagoltam, hát mit mondjak? Életemben nem éreztem még ilyen intenzív, finom körte illatot. Gyorsan vettem is belőle és miután hazaértem, rögtön meg is kóstoltam. Mondanom sem kell, ilyen finom körtét talán csak gyerekkoromban ettem utoljára. Nagyon finom volt, zamatos, kellően puha, de még harapható, leveses, de nem folyós. A magház környékén találkoztam egy kevés kemény, apró “kavicsos” résszel, de nem volt vészes. Örülök, hogy rátaláltam. El is döntöttem, hogy legközelebb, ilyen körtét fogok keresni. Ja, és az ára is ugyanannyi volt, mint az összes többi fajtának.

Mivel, a piacon más egyéb mellett, vettem egy kis lágy kecskesajtot is, gondoltam, a körtével és egy kis dióval, finom őszi saláta kerekedik belőle. Így is lett. 🙂

Őszi saláta chilis kecskesajttal, dióval és körtével

Hozzávalók 2-3 személyre:
10 dkg krémes, lágy kecskesajt
5 dkg dió
1 kis fej jégsaláta
1 db zamatos, érett, vilmoskörte
3 dkg hámozott sütőtök
1 kis csokor metélőhagyma
1 evőkanálnyi citrusos modenai balzsamecet
ízlés szerint só
frissen őrölt bors
chili pehely

Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, pár szem kivételével, durvára törjük.

A jégsalátát jól megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy tálba tépkedjük, vagy csíkokra vágjuk.

A körtét is megmossuk, négyfelé vágjuk, a magházát eltávolítva felszeleteljük.

A sütőtököt vékony csíkokra vágjuk.

A kecskesajtot villával összetörjük, ha nem elég sós, megsózzuk és meghintjük egy-két tekerésnyi frissen őrölt borssal és chili pehellyel. Vizes kézzel, apró golyókat formálunk belőle és mindet meghempergetjük a durvára tört, pirított dióban.

A salátát összeállítjuk. A tálban levő jégsalátához adjuk a szeletelt körtét, a félretett diót, a sütőtök csíkokat és az apróra vágott metélőhagymát, majd az egészet, óvatosan összeforgatjuk. Ízesítjük kevés sóval és borssal.
Tálaláskor a tányérra szedjük a salátát, ráhelyezzük a dióba forgatott kecskesajt golyókat és meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás