Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral

Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral. Mit is kezdjek a hűtőben, második napja árválkodó palacsintákkal? Ez volt a nagy kérdés, ugyanis drágaságaim megint süttettek velem egy rakat palacsintát, viszont annyira  elteltek vele, hogy megmaradt belőlük 15 kisütött, töltetlen darab.

Mivel nálam, alap dolog, hogy étel kukába nem kerülhet, így eltöprengtem, mit is kezdjek ennyi palacsintával. Igazából, nem tartott sokáig a töprengésem, mert, ahogy a hűtőben megláttam az alsó polcon a diót és egy megkezdett üveg házi, sárgabarack lekvárt, és a kis doboznyi tojásfehérjét, már össze is állt a kép előttem, hogy bizony, egy kis csavarral, újra finomság lesz a szikkadt palacsintákból. Így született meg, ennek a palacsintametélt tortának az ötlete. Már kapcsoltam is be a sütőt, gyorsan metéltre vágtam a palacsintákat, összedolgoztam a tojásokkal, dióval, közé tettem a lekvárt és pillanatok alatt, ment is befelé a jó meleg sütőbe. Ati rögtön megkérdezte, mikor az illatát megérezte, hogy milyen finomságot sütök? Azt mondtam, meglepi tortát… 🙂

dióval, barack lekvárral

Hozzávalók 25 cm átmérőjű tortaformához:
15 db palacsinta ( ha nincs készen: itt található hozzá recept)
15 dkg darált dió
2 dl házi sárgabarack lekvár
4 dl tej, vagy tejszín
4 db tojás
10 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
1 evőkanál vanília kivonat
kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só
2 evőkanál édes morzsa (darált keksz, vagy babapiskóta)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Kivajazunk és kiszórunk édes morzsával egy kapcsos tortaformát. Én 25 cm átmérőjűt használtam.
A palacsintákat ötösével egymásra helyezzük, és félbe, majd negyedbe vágjuk, ezután a negyedeket fél centi vastag metéltre vagdaljuk. A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával, reszelt citromhéjjal és a vajjal.

Majd hozzáadjuk a darált diót és felöntjük a tejszínnel vagy tejjel, de lehet vegyesen is. A palacsintametéltet alaposan belekeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk.

A massza egyik felét beleöntjük a kivajazott formába és rákanalazzuk és eloszlatjuk rajta a baracklekvárt. A massza másik felével pedig betakarjuk.
A tetejét elegyengetjük és betesszük az előmelegített sütőbe, majd 10 perc múlva lejjebb vesszük a hőfokot 190 fokra és így sütjük készre, körülbelül 20 perc alatt.

Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral
Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral

A tetejére: 
4 db tojásfehérje
2 dkg porcukor
1,5 teáskanál citromlé

Amíg a tészta sül, addig a tetejére félretett 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és fokozatosan hozzáadagoljuk a citromlevet.
A sütési idő leteltével, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, és ha már nem ragacsos a tű, kivesszük és habzsákkal (simán is rákenhetjük) a tetejére nyomkodjuk a tojásfehérje habot.
A sütő hőfokát lejjebb véve, visszatesszük, míg a tojáshab szépen megpirul. Miután elkészült, kivesszük és tálra ügyeskedve, vizes késsel szeleteljük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.
Tálalhatunk mellé vanília sodót, vagy csokoládémártást is, mindkettővel nagyon finom.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

5 hozzászólás

  1. Biztos nagyon finom lehet, egyszer majd ki is próbálom, de én nem tudok annyi palacsintát csinálni, hogy maradjon belőle legalább 1 Nekem!!! 🙂

  2. Veronika Szabo

    Kedves Mónika!

    Nálunk sem szokott megmaradni, sőt, nem tudom olyan gyorsan sütni, mint ahogyan fogy. Pedig 2 serpenyővel sütöm egyszerre:)
    Most is csak azért maradt meg, mert készült még más süti is.

  3. Zsuzsa Dörgőné

    Ha a recept szerint a 4 tojás fehérje is a “tésztába” kerül, akkor a tetejére milyen “félretett” tojásfehérjéből készül?

    1. Veronika Szabo

      Kedves Zsuzsa!

      A tésztába valóban belekerül a 4 db tojás, sárgájával, fehérjével együtt. De, mint azt a bevezetőben írtam, volt még a hűtőben, elfekvőben 4 összegyűjtött tojásfehérje, kis dobozban, ez került a tetejére.
      Elnézést, hogy nem voltam elég egyértelmű.

      Üdvözlettel,
      Veruss

      1. Zsuzsa Dörgőné

        Köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares