Pizza házilag: spárgás, rokforttal és kolbászos, brie sajttal

Kétféle pizzát készítettem, szokás szerint, felderítést végeztem a hűtőben, és arra a következtetésre jutottam, hogy mindenből van egy kevés, így megfelelően össze válogatva az alapanyagokat, két pizza is készülhet.
2 db Zenker 28cm átmérőjű kerek, pizzasütőhöz:

Spárgás, rokfortos pizza

Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 csipetnyi cukor
1 kávéskanál só
1,5 teáskanál olívaolaj
1 csapott evőkanál lenmag (elhagyható)
1 csapott evőkanál szezámmag (elhagyható)

A lenmagot és a szezámmagot mozsárban összetöröm.
Az élesztőt egy kevés, langyos vízben elkeverem, egy csipet cukorral, a lisztet nagyobb tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek, ebbe teszem a vízzel elkevert élesztőt, majd minden oldalról betakarom liszttel. Pár percig hagyom az élesztőt dolgozni, majd elkezdem bedagasztani a tésztát, a többi hozzávalóval együtt, közepesen lágy tésztává gyúrom. Miután kellően kidolgoztam, lisztezett deszkára teszem, ráteszem a tálat és duplájára kelesztem. Miután megkelt, két gombócra osztom, és a sütőformák méretére nyújtom.

A spárgáshoz:
az alap: fokhagymás tejföl

1/2 csomag zöld spárga
1/2 csomag szeletelt bacon, vagy sonka
6-8 vékony szelet csípős, paprikás szalámi
10 dkg rokfort sajt (de ízlés szerint bármilyen más sajt)
1/2 csomag újhagyma
2-3 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors

 A spárgát pár perc alatt, enyhén sós vízben, kevés cukorral, pár csepp citromlével előfőzöm, majd hideg vízben lehűtöm. A bacon szeleteket 2 centi szélesre vágom, és serpenyőben megpirítom. ha sonkával készítjük, azt elég csak rátenni a pizzára sütés előtt. A tejfölös alaphoz a fokhagymát belereszelem a tejfölbe, kissé megborsozom, majd rákenem a tésztára.
A spárgákat ráhelyezem, majd a bacont, a szalámit, a felkarikázott újhagymát és a végén rámorzsolom a sajtot.

Kolbászos, brie sajttal

A kolbászoshoz:
az alap: fűszeres paradicsom
10 dkg szárazkolbász (pl. Gyulai)
1/2 csomag szeletelt bacon
10 dkg kukorica (konzerv)
10 dkg brie sajt
1/2 csomag újhagyma

az alaphoz:
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 db babérlevél
1 mokkáskanál oregánó
1 mokkáskanál bazsalikom
frissen őrölt fekete bors
pici víz

A paradicsomból, a fűszerekkel és egy kevés vízzel szószt készítek. Ezzel megkenem a tésztát, ráteszem a kolbászkarikákat, a fent leírt módon megpirított bacont, a kukoricát, a karikára vágott újhagymát és a tetejére szeletelem a brie sajtot. Természetesen itt is variálhatók az összetevők. A sózással vigyázzunk, mert az összetevők is elég sósak. Így ha az alapba nem teszünk sót, úgy is tökéletes. A pizzákat előmelegített sütőbe teszem, és 190 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm.




Címkézve:, , , , , , , ,

5 thoughts on “Pizza házilag: spárgás, rokforttal és kolbászos, brie sajttal

  1. Mrita 2011-06-02 09:27 Reply

    Kedves Veruss!Mindkét pizzád annyira ínycsiklandóan finom és guszta, hogy az ember lánya megéhezik, de ha már jóllakott is tudna enni belőle, mert úgy eteti magát.

  2. veruss 2011-06-02 10:29 Reply

    Kedves Mrita! Örülök, hogy tetszik:)Kisfiam nagy pizza rajongó, mint általában minden gyerek, így gyakran próbálkozom a pizza készítéssel:)

  3. Nagyon jól néz ki:-)Én már annyi mindent készítettem életemben, de pizzát még valahogy sohasem, pedig nem egy ördöngösség.Most már neki kellene állni:-))

  4. martinelli 2011-07-29 19:44 Reply

    Ezt beütemezem, mert már rég nem ettem pizzát! Köszi a receptet.

  5. veruss 2011-07-30 22:26 Reply

    Köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy tetszik.Most már tényleg teszek fel új recepteket is:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás