Részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal

Gyermekkorom két állandó kedvencét vegyítve, kissé megbolondítva, készítettem elés ez lett belőle: részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal.

Szerintem, nincs olyan ember, aki ne ismerné mindkettőt, a bundázott almát, amit hívhatunk úgy is, hogy alma pongyolában és a vaníliás grízpuding, ami pedig más néven habos tejbegríz. Külön-külön is isteni finom mindkettő, de így együtt pazar! És hogy még fokozzam az ízeket, egy kis alma pálinkával, fűszerekkel és karamellel tettem még izgalmasabbá.

Részeges almakarikák bundában, vaniliás, habos grízpudinggal
Részeges almakarikák bundában, vaniliás, habos grízpudinggal

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyobb alma
0,5 dl alma pálinka (Dunai Hajós)
2 bő evőkanál méz
2-3 szem szegfűszeg
1-2 darabka fahéj

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk egy erre alkalmas célszerszámmal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal. Ezzel a “páccal” kenjük meg az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször forgassuk át, hogy mindenhol érje.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
2 evőkanál cukor
3 tojás
175 ml tej
1 csipet só
1 evőkanál olaj + a sütéshez

A tetejére a karamellhez:
4 evőkanál cukor
2 dkg vaj
0,5 dl tej

Elkészítés:

A cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel és simára forraljuk. mikor kész, picit hagyjuk hűlni és az elkészült desszertre csurgatjuk.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként, hozzászitáljuk a lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük. Miután eleget pihent a massza, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal, egyenletesen hozzákeverjük a masszához.

Egy serpenyőben ujjnyi magasan, olajat hevítünk és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk és közepes lángon, aranyszínűre sütjük mindkét felüket.
Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.

Részeges almakarikák bundában, vaniliás, habos grízpudinggal
Részeges almakarikák bundában, vaníliás, habos grízpudinggal

Hozzávalók a vaníliás, habos grízpudinghoz:
1 l tej
10 dkg búzadara
3 db tojás
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília sűrítmény vagy egy vanília rúd kikapart belseje.
1 csipet só

Egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval. Hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát.

Sűrűre főzzük és lehúzzuk a tűzről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzre takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen és gyakori kevergetés mellett, egy-két percig főzzük, míg besűrűsödik.

Közben, a tojásfehérjét felverjük és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Miután elkészült, langyosra hűtve tálaljuk a bundázott almaszeletekkel. A tetejére karamellt csorgatunk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

6 hozzászólás

  1. Nagyon szeretem mindkettőt, de így együtt valami isteni finom lehetett.Kedves Veruss! Kérlek nézzél be hozzám a blogba, mert szeretnélek megajándékozni egy díjjal.

  2. Kedves Gizi! Nagyon szépen köszönöm!:)

  3. Szia! Gizitől találtam ide hozzád, és máris egy remek recepthez! Gratulálok a bloghoz, jövök még. ;D

  4. Szia Petra! Üdvözöllek a blogomon, örülök, ha benézel hozzám! Remélem, lesznek kedvedre való receptjeim!:)

  5. Köszi Vicuska! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares