Rozmaringos, sonkás-zöldséges rántotta

Egy laktató gyors, egyszerű reggeli. Nagyon szeretjük reggelire a tojásos ételeket, lehet az egyszerű, lágy tojás pirítóssal, vagy tükörtojás, aminek lágy a sárgája, (ez a kisfiam kedvence) persze ilyenkor, kánikula idején ezeket inkább hanyagoljuk, ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességében! De készíthetünk más típusú rántottát is. Én személy szerint oda vagyok a hagymás-gombás változatért, amiben alaposan lepirítva van a hagyma és a gomba, vagy a ropogósra sütött baconnel társított verzió is jöhet bármikor, de a különböző zöldségekkel (paprikával, paradicsommal, spárgával, uborkával, hagymával, cukkinivel, friss zöld fűszerekkel és sonkával, kolbásszal, sajtokkal tuningolt verziók is. Mellé pedig, az itthon sütött kenyér, zsemle, vagy kifli teljes kiőrlésű lisztből, vagy rozslisztből. Gyerekkoromban, anyai nagymamám úgy készítette nekünk a rántottát, hogy mackó sajtot szeletelt a rántottába, megsózta, megborsozta és a tetejére pedig szerecsendiót reszelt. Isteni finom volt. Régi, szép emlék 🙂

Rozmaringos sonkás-zöldséges rántotta

Hozzávalók 2 személyre:
4 db tojás
2-3 szelet házi sonka
1-2 szál újhagyma
3 dkg cukkini
3 dkg kápia paprika (vagy pritamin)
5 dkg reszelt sajt
1-2 ág friss rozmaring
1 ek vaj, vagy olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Az újhagymát felkarikázzuk, a cukkinit felszeleteljük, majd a szeleteket négyfelé vágjuk, a paprikát vékony szeletekre, majd a szeletek is több, kisebb darabra vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.
A tojásokat egyenként, külön kis tálkában felütjük, majd egy tálban ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük és felverjük.
Serpenyőben felhevítjük a zsíradékot, rádobjuk az apróra vágott zöldségeket és a sonkát kissé megpirítjuk együtt a zöldségekkel, hozzáadjuk az aprított rozmaring leveleket, és az egészre ráöntjük a felvert tojásokat.Kissé lejjebb vesszük a lángot, nehogy megégjen az alja. Pár percre fedőt is tehetünk rá.
Mikor már a felső része is kezd megsülni, egy fordító lapáttal, vagy lapos fakanállal, az egyik felét ráfordítjuk a másikra és így még egy pár percig sütjük.
Tálaláskor megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.

a2a7a-macko
Mackó sajt képe innen




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás