Sárgabarackos fordított sütemény

A héten sárgabarack lekvárt főztem, de mivel nagyon szeretjük, ettük a gyümölcsöt frissen is, és természetesen, készült belőle többféle süti is. Ez az egyik kedvencem a fordított sütemény, mivel nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ráadásul nem kell hozzá túl sok hozzávaló. Azért is szeretem, mert mindenféle gyümölcsből elkészíthető és nagyon finoman lehet variálni, az épp felhasznált gyümölcs mellé igazítani a tésztáját, a fűszerezéssel. A mostani barackoshoz például, fahéjas ízesítéssel készítettem a tésztát, mivel ez a fűszer nagyon jól harmonizál a sárgabarack ízével. Itt van két másik fordított süti receptje is: almás és sütőtökös változatban.

A tésztája szép magas lett, puha és ízletes, viszont a sárgabarack a sülés folyamán savassá vált, így talán elfért volna még egy kevés cukor a karamellben. De ettől eltekintve, még így is nagyon finom lett a végeredmény.

Sárgabarackos fordított sütemény

Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt
15 dkg barna nádcukor
12 dkg vaj
4 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 db kezeletlen héjú citrom, reszelt héja

a tetejére:
10-12 db nagy szemű sárgabarack
10 dkg cukor (lehet több)
8 dkg vaj
1/2 citrom leve

amiben készül:
27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőbe is tehető tapadásmentes serpenyő

Elkészítés:
A sárgabarackokat megmossuk, félbevesszük és kimagozzuk.

A serpenyőbe teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul.

Az így elkészült karamellben elhelyezzük a fél sárgabarackokat, belső felükkel lefelé, majd lekapcsoljuk a tüzet és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.

Sárgabarackos fordított sütemény

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vajat, őrölt fahéjat, vaníliát és a citrom reszelt héját és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.

Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

Végül a tésztamasszát rásimítjuk a karamellás barack rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Miután megsült, hagyjuk hűlni egy, két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés cukorral, majd szeletelve tálaljuk. Fogyaszthatjuk magában de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.

Sárgabarackos fordított sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás