Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Ha van otthon pár szelet, szikkadt kalácsunk, és akármilyen gyümölcsünk, már neki is állhatunk ennek az egyszerű és gyors kalácsfelfújtnak. Én szederrel készítettem és még szerencse, hogy rögtön két adagot, mivel pillanatok alatt eltűnt. Elképesztően jó lett, a tetején levő porcukorréteg, vékony lapokká sült, amitől az egész kapott egy roppanós tetőt, a belseje pedig könnyű, szaftos vaníliapuding, amiben a pirított kalácsszeletek csücsülnek, és persze a gyümölcs frissessége tette fel a koronát az egészre.

Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Ha a kalácsot is magunk szeretnénk sütni hozzá, akkor itt egy egyszerű kalácsrecept.

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
6 dkg cukor
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

Egyszerű kalács

Egyszerű kalács

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük.

Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük.
Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.

A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így két adag készült belőle.

Friss szeder a kertből

Friss szeder a kertből

Egy adag felfújt hozzávalói:
6 szelet kalács
10-15 dkg szeder
8 dkg cukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
3 dl tej
3 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál porcukor

A kalács szeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.

Pirított kalács

Pirított kalács

Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalács szeleteket átlósan kettévágjuk és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé és egymást fedik a szeletek.

A tojások sárgáját és a két egész tojást, gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is.

A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre.

A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk porcukorral.

Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon.
Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.

Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.

 

 




Címkézve:, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás