Szilvás gombóc

A jó szilvás gombóc alapja, a megfelelő burgonya. Ahhoz, hogy finom gombócot készítsünk válasszunk lisztes, magas keményítő tartalmú, szétfövő burgonyát. Erre a célra a sárga héjú és belsejű burgonya legjobb. A hipermarketek előre csomagolt burgonyái közül a “C” jelzésűt válasszuk.

A másik szintén fontos elem a szilva. Erre a célra mindenképp jó fajta, érett, zamatos szilvát válasszunk. Lehet apróbb szeműt is, vagy nagyobbat, ez egyénileg változó, ki melyiket részesíti előnyben.

Szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal, eperrel, csokoládéval, sűrűbb lekvárral, túróval. Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, dióba, mandulába, pirított-párolt búzadarába. A tésztát felhasználhatjuk nudlinak, derelyének is, sós és édes töltelékkel egyaránt. A variációk sora szinte kimeríthetetlen.

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

Hozzávalók a tésztához:
kb. 15-20 darabhoz

1 kg lisztes burgonya
25 dkg + a nyújtáshoz liszt
2-3 dkg búzadara
1 tojás
3 dkg vaj
pici só

A töltelékhez:
20 szem magvaváló, érett szilva
20 szem barna kockacukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

A forgatáshoz:
5 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa
1 mokkáskanál őrölt fahéj
porcukor

Elkészítés:
A zsemlemorzsát a vajon, közepes lángon megpirítjuk, vigyázva, mert nagyon hamar odaéghet. Arra is ügyeljünk, hogy a tűzről levéve is pirul még.

A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva összetörjük.
Hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Minél melegebb, annál több a víztartalma, ezért több lisztet vesz fel, amitől a gombócunk keményebbé válhat mint kellene. Mikor a burgonya kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a tojást, a búzadarát, a vajat, pici sót. Jól összegyúrjuk, közepesen puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetés nélkül fél centisre nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.
A szilvákat jól megmossuk, kimagozzuk és a magok helyére 1-1 szem, pici fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. Lehetőleg barna nádcukrot, mert ettől finomabb karamelles, malátás ízzel gazdagítjuk a szilvákat. Minden négyzet közepébe helyezzünk egy szilvát, majd a sarkait összefogva gombóccá formáljuk a tésztát úgy, hogy teljesen befedje a szilvát. Ha a nyújtásnál a lisztezést nem visszük túlzásba, akkor a tészta magától szépen összetapad.
Egy nagyobb fazékban egy kiskanál sóval, vizet forralunk, majd bő, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-5 percig főzzük, majd kivesszük és az előzetesen vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk egyenként. Pici fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

 

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás