Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes

Nálunk, már nagyon Karácsonyváró a  hangulat. Ati már számolgatja, hány nap van még karácsonyig. Nagyon izgul, szinte be van sózva 🙂 Az adventi naptáron, minden nap ellenőrzi, hogy épp hol tartunk. Én is izgulok, mint általában  minden karácsony előtt, hogy mit főzzek, milyen legyen a karácsonyi menü. Vannak alap, kihagyhatatlan ételek, mint az orjaleves, a  szabolcsi töltött káposzta és a diós, mákos bejgli. Ezek mellett, két éve készítem, azt a marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejglit is, amit anno, a Hamm!bekaplak receptversenyére alkottam. Annyira megszerettük, hogy most már ez is a menü részévé vált. De nem is én lennék, ha nem próbálnék új ételeket alkotni, vagy kipróbálni olyanokat, amit még sosem készítettem. Ilyenkor, karácsony előtt, a mák és a dió is, szinte kötelező alapanyag, ezért nem hagyhattam ki a másik nagy kedvencemből, a házi rétesből őket. Így készült ez a két, tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos rétes. Mondanom sem kell, mennyire finom lett mindkettő.

Hozzávalók a tésztához, 2 rúdhoz:

35 dkg liszt fele sima, fele rétes
4 dkg kacsazsír
1 db “S” méretű tojás, vagy egy nagyobb darab, felvert tojás fele
1,5 dl meleg víz
1/2 csapott teáskanál só
1/2 teáskanál 10%-os ecet

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, kétfelé vágjuk, beolajozzuk a felületét, majd fél órát, langyos helyen pihentetjük.
Miután eleget pihent, tiszta abroszon vékonyan kihúzzuk, a széleiről a vastagabb részeket lecsipkedjük. Hagyjuk kicsit szikkadni, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk meg nagyon, mert akkor a feltekerésnél törik.
Próbáljuk összehangolni a rétes tészta kihúzását és a töltelék elkészítését, hogy se a tészta ne száradjon meg, míg elkészül a töltelék, de se a tojásfehérje ne essen össze, míg betöltjük a masszát a rétesbe.

Mézes-diós házi rétes

A diós töltelékhez, 1 rúdhoz:
12 dkg darált dió
2 db tojás
5 dkg vaj
1,5-2 dl tejszín vagy tej
8 dkg méz (nálam akác)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál darált keksz, vagy babapiskóta

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk és a tojások sárgáját a vajjal és mézzel habosra keverjük, közben hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd a darált diót is hozzákeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a diós masszához.
Mikor elkészültünk a rétestésztát megspricceljük egy kevés olvasztott zsírral, vagy olajjal, majd meghintjük egy kis maréknyi darált keksszel, vagy babapiskótával, végül elosztjuk rajta a tölteléket, úgy, hogy az egyik felén kihagyunk egy tíz centis sávot, mert ez lesz a teteje.
Zsírral kikent tepsibe tesszük felöntjük a tejszínnel, a tetejét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, a tejszínnel sülés közben meglocsolgatjuk és  addig sütjük, amíg a tejszín el nem tűnik, míg a rétes szép piros lesz.

Narancsos-mákos házi rétes

A mákos töltelékhez, 1 rúdhoz:
14 dkg darált mák
2 db tojás
3 dkg vaj
8 dkg cukor
1,5-2 dl tejszín vagy tej
1 db narancs reszelt héja
2,5 evőkanál darált keksz, vagy babapiskóta

Elkészítés:
A mákos töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk és a tojások sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük, közben hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd a darált mákot is hozzákeverjük. 
A tojásfehérjét kemény habbáverjük és óvatosan hozzáforgatjuk a mákos masszához. 
Mivel ez egy hígabb massza, ehhez hozzákeverjük a darált kekszet. A kihúzott rétestésztát megspricceljük egy kevés olvasztott zsírral, vagy olajjal, megszórjuk egy kevés darált keksszel, majd elosztjuk rajta a mákos tölteléket úgy, hogy az egyik felén kihagyunk egy tíz centis sávot, mert ez lesz a teteje.  Zsírral kikent tepsibe tesszük, felöntjük a tejszínnel, a tetejét lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 190 fokon sütjük, a tejszínnel sülés közben meglocsolgatjuk és  addig sütjük, amíg a tejszín el nem tűnik, míg a rétes szép piros lesz. Mikor megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve tálaljuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás