Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

A Lidlben vásároltam, amikor megláttam ezeket a csinos, kis gömb alakú cukkiniket, abban a pillanatban el is döntöttem, hogy ez lesz a másnapi ebéd. Miközben fizettem, már azon morfondíroztam, hogy milyen töltelékkel készítsem el őket. Végül egy teljesen hétköznapi, egyszerű, fűszeres darált hússal töltöttem meg. De, ami igazán feldobta ezt az ételt, az a tejszínes-kapros mártás volt. Nagyon finom lett, a családnak is ízlett, igaz, semmi extra nem volt benne, de úgy gondolom, megérdemli, hogy írjak róla.

Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

Hozzávalók 4 személyre:
4 db gömbcukkini
50 dkg sertéscomb
15 dkg előfőzött rizs
1 db tojás
1-2 dl húsleves alaplé
2 dl tejszín
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 csapott teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
3-4 szál kapor

Elkészítés:
A sertéshúst a hagymával, fokhagymával ledaráljuk. Ha kész darált húst veszünk, a hagymát és fokhagymát hozzáreszeljük.

A rizst jól átmossuk, majd előfőzzük, kevés sóval ízesített vízben, majd leszűrjük.

A darált húst összedolgozzuk a tojással és a fűszerekkel és hozzákeverjük a rizst.

A cukkiniket karalábévájóval kivájjuk, belül meghintjük kevés sóval és borssal. Belehelyezzük őket egy tűzálló tálba és a belsejét amit kivájtunk, köréjük tesszük.


A rizses, fűszeres darált húst beletöltjük a gömbökbe, a kimaradt húsból vizes kézzel gombócokat formálunk és a gömbök mellé helyezzük. Rátesszük a tetejüket, majd aláöntünk egy kevés húsleves alaplevet, vagy vizet. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon, kb. 60-70 percig sütjük.


Mikor megsült, kivesszük a gömböket és a megpárolódott cukkinit a lével és a megmosott, aprított kaporral együtt, egy lábasba öntjük. Botmixerrel simává aprítjuk, visszatesszük a tűzre.
Hozzáöntjük a tejszínt és kóstolás után, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd az elkészült, töltött cukkinik mellé tálaljuk.




Címkézve:, , , ,

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás