Túrógombóc (alaprecept)

Azt hiszem, nagyon kevés olyan ember létezik, aki ne szeretné a túrógombócot. Nálunk nagyon nagy kedvenc. Ati, a kisfiam annyira szereti, hogy ovis korában, képes volt másfél héten keresztül, minden nap ezt enni. Semmilyen más ételt nem volt hajlandó megenni, csak a túrógombócot. Szerencsére, azért most már nincsenek ilyen mániái, de azóta is rendületlenül odavan érte.

Amióta megtanultam főzni, azóta ezt a receptet használom az elkészítéséhez. Akkor a legfinomabb, ha házi túróból készül, mert akkor sokkal gazdagabb a túró, a benne hagyott tejszíntől és tejföltől.

Túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg friss tehéntúró
3 db tojás
14 dkg búzadara
5 dkg vaj
15 dkg zsemlemorzsa
3-4 dl tejföl
porcukor
fahéj

Elkészítés:
A túrót összetörjük és elkeverjük a tojások sárgájával és a búzadarával. Félretesszük pihenni, körülbelül 30-40 percre, hogy a daraszemek megszívják magukat.

Míg a túró pihen, addig a vajon serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és egy nagyobb fazékban vizet forralunk egy kevés sóval.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és hozzádolgozzuk a túrómasszához.

Mikor a víz lobogva forr, vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és a forróvízben körülbelül 10 perc alatt megfőzzük. A főzési idő függ a gombócok méretétől. Ha már úgy gondoljuk, hogy elég ideig főtt, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, így látjuk ha már elkészült.

Szűrőkanállal kiemeljük a vízből és meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, úgy, hogy az minden részét bevonja.

Tálaláskor, a tejfölt ízesítsük porcukorral és fahéjjal ízlés szerint, majd a kész gombócokat locsoljuk meg a keverékkel.

Túrógombóc

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás