A túrós pite tésztájának receptjét, egy kedves séf barátunktól kaptam, gondoltam, ki is próbálom. Elmondása szerint, sokkal egyszerűbb vele dolgozni, nem kell hűtőben pihentetni, és ezt a tésztát használhatjuk linzerekhez is.

A jó túrós pitéhez, nagyon fontos a túró minősége! Én a túrótöltelékhez házi vanília pudingot készítek és tojáshabbal lazítom az egészet, így egy nagyon kellemes, krémes-habos tölteléke lesz a süteménynek.

Nagyon jól sikerült. A tészta olyan lett, mint amilyennek lennie kell, puha és omlós, a töltelék pedig könnyű és krémes, vaníliás túró. Aki szereti, tehet bele mazsolát is, de nálunk a gyerek nem eszi meg, ezért ebbe most nem került.

Túrós pite
Túrós pite

Hozzávalók a tésztához:
A tepsi mérete: 25×35 cm
50 dkg sima liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
1 kg félzsíros tehéntúró
3+1 db tojás
15 dkg cukor
1-2 evőkanál tejföl
2 dl tej
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál étkezési keményítő
2 csapott evőkanál búzadara
1 csipet só
Elkészítés:

1. Mivel, a tésztát nem kell pihentetni, ezért, érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.

2. A töltelékhez először készítünk egy vanília pudingot, ehhez három tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.

3. A túrót, egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát, és a már kihűlt vanília pudingot. Az egészet, gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.
4. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük és lisztezett munkalapon, tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe.
5. A töltelékhez, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
6. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egészet rásimítjuk a tésztára.
7. A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással és villával egyenletesen megszurkáljuk.
8. Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
9. Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

6 hozzászólás

  1. Nagyon guszta! Annyira jól mutat, hogy ritkán látni ilyen szépet!

    1. Jaj, nagyon köszönöm! 🙂

  2. Nagyon szépek! Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!

    1. Ma ismét le lett adva a rendelés, a család már kéri a következő adagot. 🙂

  3. Péterné Pálfalvi

    nagyon finom lehet de csak nézhetem a receptet
    és csak nyelhetek nagyokat de így is megéri
    a diabéteszem miatt csak így gondolhatok az
    ennyire finomságra köszi Kati

    1. Veronika Szabo

      Kedves Kati!
      Sajnálattal olvasom, hogy a diabétesz miatt, nem fogyaszthat ilyen finomságokat 🙁
      Esetleg, ha a cukor helyett más édesítőszert használna? A lisztet pedig alacsony glikémiás indexű lisztre cserélné, és kisebb adagban készítené?
      Természetesen, tudom, ez anyagilag már más kategória 🙁
      Azért örülök, hogy tetszik a recept, köszönöm a visszajelzést!

      Üdvözlettel,
      Veruss

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares