Vaníliahabos-szedres palacsinta

Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy a családom imádja a palacsintát. Minden fajtát, minden formában, különféle töltelékkel, vagy anélkül. Ez a mostani palacsinta az én kedvencem, mert olyan jó kis habos, könnyű tésztájú, amit csak úgy, magában is szívesen eszeget az ember. Ez, amolyan amerikai típusú palacsintatészta, de a gofri tésztája is ehhez hasonló. Töltelékként, most a párom kedvenc vaníliahabját készítettem hozzá és mivel a szederbokrunk még mindig megörvendeztet három-négy naponta, friss, érett gyümölcsökkel, így most ez a sláger nálunk.

Vaníliahabos-szedres palacsinta

Vaníliahabos-szedres palacsinta

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
3 db tojás
30 dkg sima liszt
3 evőkanál cukor
5 dl tej
5 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

a vaníliahabhoz:
3 db tojás
2-3 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
2,5 dl tej
3 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
30 dkg friss szeder

a díszítéshez:
mentalevél
porcukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálba téve a cukorral fehéredésig, habosra verjük, majd hozzádolgozzuk a vajat is. Felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet míg az egész csomómentes nem lesz. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

Vaníliahabos-szedres palacsinta

Vaníliahabos-szedres palacsinta

A kész tésztát felforrósított, pici olajjal megkent palacsintasütőben egyenként megsütjük.

Hogy pofásabb legyen, úgy sütöttem, hogy a merőkanál hátával elterítettem kistányérnyi méretre és közben, spirál formát rajzoltam mindegyik palacsintába.

A vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, gőz fölött a sárgájukat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, lassan felöntjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Vigyázzunk, ne főzzük meg a tojást benne!

 

Vaníliahabos-szedres palacsinta

Vaníliahabos-szedres palacsinta

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe úgy, hogy az egészet visszatesszük a gőz fölé és még két percig habverővel, óvatosan kevergetve, készre főzzük. Az a lényeg, hogy próbáljuk olyan óvatosan keverni, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, hogy könnyű, habos legyen a krémünk.

Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük vaníliahabbal és megmosott, lecsepegtetett szederrel. Porcukorral megszórva, friss mentalevelekkel díszítve kínáljuk.




Címkézve:, , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás