Variációk kalácsra 2.rész – Mandulás kalács, mazsolás tekercs

Mint azt már korábban is írtam, nagyon szeretjük a kalácsot mindenféle variációban. Most is készítettem két félét. Az egyik egy mandulás kalács a másik pedig egy sima mazsolás tekercs, amit másféle formában sütöttem meg. Ez utóbbi, kiváló egy kevés vajjal, lekvárral vagy mézzel csurgatva. Mi a mézes verziót részesítettük előnyben.

Mivel, a tészta még másnap is puha és finom, reggelire, vagy tízóraira csomagolva is megállja a helyét.

A tészta a szokásos, amit itt leírtam már korábban.
De, hogy ne kelljen egyik oldalról a másikra kattintgatni, ezért röviden leírom ide is.

Mandulás kalács

Tehát a tészta hozzávalói:
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só

Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat a lent leírt módon.

Mandulás kalács

A mandulás töltelékhez:
10 dkg puha vaj
8 dkg őrölt mandula
5 dkg őrölt barna nádcukor
2 cl  mandula likőr (elhagyható)

A mandulát mielőtt megdarálom, száraz serpenyőben átpirítom, mert ettől még intenzívebb, finomabb íze lesz. A vajat a cukorral és a darált mandulával, mandula likőrrel egyneművé keverem. A tészta egyik felét három egyenlő részre osztom, egyenként kinyújtom kb. 20x30cm téglalapra, a mandulás krémet elosztva három részre, mindegyik téglalapra simítok belőle és feltekerem, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megkentem és feltekertem, akkor a három rudat összefonom, sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába teszem, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm a tetejét tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Mazsolás tekercs

Mazsolás tekercs, vajjal és mézzel

A  mazsolás tekercshez előzőleg, 10 dkg mazsolát beáztatok egy kis rumba (0,5 dl) majd a rummal együtt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórom és feltekerem. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába teszem, ruhával letakarva pihentetem még 30 percig, majd hasonlóan a mandulás kalácshoz,a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Mazsolás tekercs




Címkézve:, , ,

5 thoughts on “Variációk kalácsra 2.rész – Mandulás kalács, mazsolás tekercs

  1. trollanyu 2011-08-11 16:08 Reply

    Szia Veruss, most fedeztem fel a blogod, nagyon tetszik:) A kalácsok pedig csodásak, én a mandulásra szavaznék:)

  2. veruss 2011-08-11 18:38 Reply

    Kedves Trollanyu! Örülök, hogy tetszik a blogom, a tiéd nagyon tetszik, azt hiszem állandó olvasód leszek:)

  3. Anazar 2011-08-12 11:58 Reply

    Az a mazsolás szelet vajjal, lekvárral!!!

  4. Vicuska 2011-08-12 12:12 Reply

    Szívem szerint most mindbe belekóstolnék, szeretem a kalácsféléket!

  5. veruss 2011-08-12 14:08 Reply

    Örülök, hogy ennyire tetszik:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás