Burgonyás, omlós keksz

Szilveszterre ideális választás ez a burgonyás, omlós keksz. Ezek a kis sós kekszek, szuper finomak a szilveszteri bulihoz. Akár, csak úgy, rágcsálni valónak vagy bármilyen mártogatóshoz, salátához vagy ilyen lencsepástétom alapjának is nagyszerű. Igaz keksznek írom, de nem ropog, hanem finom omlós, puha.

A benne lévő burgonya adja a puhaságát, a vaj pedig omlóssá teszi. Nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmilyen, különleges hozzávaló, mégis nagyon finom. Nálunk, nagyon nagy sikere van. Párom, már most kérte, hogy szilveszterre süssek még. Ráadásul az elkészítése is nagyon gyors és egyszerű.

Burgonyás, omlós keksz
Burgonyás, omlós keksz

Hozzávalók kb. 30 kisebb darabhoz
15 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
ugyan annyir, 15 dkg hideg vaj
15 dkg főtt, áttört, hideg burgonya
felvert tojás a tetejére
1 teáskanál só
1 nagy csipet, frissen őrölt, fekete bors
különféle magok a tetejére, mák, szezám, kömény

Elkészítés:

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzádolgozzuk a főtt burgonyát, a sót és a borsot. Ha nagyon ragacsos, adhatunk még hozzá kevés lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük körülbelül egy órára.

Miután eleget pihent, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, különféle sütemény formákkal kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk és újra formázzuk, míg el nem fogy. Amíg az első adag sül, addig a tésztát tegyük vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.

A tetejüket felvert tojással lekenjük és tetszés szerint meghintjük különféle magokkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10-15 perc alatt, szép aranybarnára sütjük.

Burgonyás, omlós keksz
Burgonyás, omlós keksz

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares