Ezt a fokhagymás sült tengeri halfilét mentás-joghurtos kivi mártással az egész család érdeklődéssel fogadta. A halat szeretik, a burgonyát is, viszont a mártást először kíváncsian, de kétkedve nézték. Végülis ízlett nekik 🙂
A mártás friss és üde ízei jól harmonizálnak a hal és a burgonya fűszerességével. Én köretnek, sült, fűszeres újburgonya korongokat készítettem, de szerintem barna rizzsel is kiváló.

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet fehér húsú halfilé
1 kg újburgonya
só, bors, liszt
magyaros fűszerkeverék
vaj, olívaolaj a sütéshez
1/2 citrom leve
A mártáshoz:
3 db kivi
1 kisdoboz natúr joghurt (előző nap le lehet csepegtetni a fölösleges levet róla, és így sűrű krémes joghurtot kapunk.)
15 dkg natúr szemcsés sajt (Cottage cheese) de lehet natúr krémsajt is
kis csokor menta levél
só, fehér bors
Elkészítés:
Először a burgonyákat jól megsikálom, vastagabb karikákra vágom és magyaros fűszerkeverékkel elkevert olívaolajjal jól bedörzsölöm.
Mivel a hal nagyon gyorsan elkészül, ezért érdemes a hosszabb sütési időt igénylő burgonyával kezdeni.
A halszeleteket sózom, borsozom reszelt fokhagymával bedörzsölöm, mindkét felüket lisztbe forgatom.
Egy másik serpenyőbe beleteszek egy darabka vajat, miután felforrósodott hozzáöntök egy kis olívaolajat. Beleteszem a halszeleteket és oldalanként 3-4 perc alatt, mindkét felüket arany barnára sütöm.
A mártáshoz a kivit meghámozom, apróra vágom, de mielőtt felhasználnám gyors hőkezelésnek vetem alá, mert van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ha tejes alapanyaggal vegyítjük, akkor a benne található enzimek a tejcukrot elbontják és ennek következményeként egy idő elteltével keserűvé válik az étel. Éppen ezért ha hőkezeljük, akkor ezek az enzimek már nem tudnak aktiválódni.
A hőkezelést pedig úgy oldhatjuk meg, hogy serpenyőben, pici felhevített vajon átforgatjuk az apróra vágott kivit. Vagy vizet forralunk és szűrőben belemártjuk a kivit a forrásban lévő vízbe egy-két pillanatra, utána pedig jeges vízbe mártjuk, majd mikor lehűlt jól lecsepegtetjük. Én a vajon való átforgatást választottam.
A joghurtot elkeverem a sajttal, apróra vágott mentával, picit sózom, borsozom, de csak leheletnyit teszek bele, azért, hogy a natúr ízek érvényesüljenek.
Miután majdhogynem egyszerre elkészül a burgonya és a hal, tányérra szedem, a halra egy pár csepp citromlevet csepegtetek és a kivit csak ekkor, tálaláskor teszem bele a joghurtos mártásba.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’