Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal

Mint, minden őszi gyümölcsöt, a szilvát is nagyon szeretem. Nagyon sok finom dolgot lehet belőle készíteni a szilvás gombócon kívül 🙂 például ezt az egyszerű, finom, fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal.

Ennek a sütinek a jó minőségű csokoládé adja az alapját, amit a tésztájába tettem és a hozzá kínált rumos tejszínhab. Így együtt, elképesztően ütős hármast alkotnak a szilvával együtt.

Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal
Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
13 dkg barna nádcukor
10 dkg vaj
8 dkg étcsokoládé min 50% kakaótartalmú
4 db tojás + 2 tojásfehérje
1/2 csomag sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat
1 ek rum

a tetejére:
10-12 db szilva
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1/2 citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj

tálaláshoz:
3 dl habtejszín
1 evőkanál cukor
2 evőkanál rum

amiben készül:
27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőbe is tehető, tapadásmentes serpenyő

Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, félbevesszük, kimagozzuk és felszeleteljük.

A serpenyőbe teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul, ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet.

Az így elkészült karamellben elhelyezzük a szilvaszeleteket, a tetejüket meghintjük őrölt fahéjjal és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.

Fordított szilvás süti, csokis alappal
Fordított szilvás süti, csokis alappal

A tésztához a csokoládét és a vajat gőz fölött felolvasztjuk és kihűtjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, rumot és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a langyos, vajas csokoládét.

Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tésztamasszát rásimítjuk a karamellás, fahéjas szilva rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Miután megsült, hagyjuk hűlni egy-két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.

Tálaláshoz a tejszínt verjük kemény habbá a cukorral és a rummal, ezzel kínáljuk a szilvatortát.

Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal
Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares