Füstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurtos öntettel

Ennek a salátának a “lelke”, a mézes-tormás joghurtos öntet. Ugyanis, a makréla füstös, fűszeres, eléggé “vad” ízéhez, (szerintem, jóval erőteljesebb, mint a füstölt pisztrángé volt) kellett egy olyan körítés, ami egy kicsit megszelídíti ezt az erőteljes ízt.

A méz édessége, a joghurt kissé savanykás íze, az alma és a citrom savassága, nagyon finommá, harmonikussá teszi az egész salátát. A torma csípőssége nagyszerűen bontakozik ki, egy kis fáziskéséssel, ahogy ízlelgetjük a salátát. Szerintem, nagyon jó összhangba kerültek így a ízek. Végeredményként pedig, egy friss és különleges halas tésztasaláta született.

Füstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurt öntettel
Füstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurt öntettel

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg száraz tészta, (nálam Farfalle)
10 dkg füstölt, fűszeres makrélafilé
1 db nagyobb alma
2,5-3 dl natúr joghurt
1 teáskanál ecetes, reszelt torma
1-2 teáskanálnyi méz
1-2 teáskanálnyi citromlé
pici reszelt citromhéj
só, bors ízlés szerint
kevés olaj

Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, megöntözzük egy pici olajjal.

A joghurtot sűrű szövésű szűrőn, vagy konyharuhán keresztül lecsepegtetjük. A joghurt mennyisége attól függ, mennyire krémes, vagy épp nedves a joghurt, amit vettünk.

Az almát megmossuk, negyedelve a magházat eltávolítjuk és vékony szeletekre, majd a szeleteket csíkokra vágjuk. A citromból kevés levet csepegtetünk az almára.

Miután a joghurt lecsepegett, a visszamaradt krémes, sűrű joghurthoz keverünk, először csak fél kiskanálnyi tormát és egy pici mézet, egy csipet sót, és frissen őrölt borsot és egy kevés citromhéjat reszelünk bele.

Füstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurt öntettel
Füstölt, fűszeres makréla saláta, almával, mézes-tormás joghurt öntettel

Megkóstoljuk és ízlés szerint, adunk még hozzá a tormából és a mézből, míg egy nagyon kellemesen csípős-édes mártást kapunk.
A kifőtt tésztát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott almát, jól összekeverjük a joghurt öntettel és a végén hozzá daraboljuk, csak úgy a kezünkkel a makrélafilét, így, ha esetleg szálkába botlunk, el is tudjuk távolítani. Kissé összeforgatjuk és tálaljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares