Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum)

Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.

Származása: a Földközi-tenger vidéke, de nálunk is termesztik. Már az ókorban is használták. Mára már szinte az egész világon fellelhető. A kaporhoz hasonlít, mivel szintén az ernyősvirágzatúak családjába tartozik.

Fűszerként használt növényi rész: szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését, egészben használjuk. Ha mégis őröljük, egyszerre csak annyit, amennyi szükséges, mert hamar elveszíti aromáját.  Illata jellemző, kellemes, köménymagra emlékeztető, de annál erősebb illatú, édesebb, aromás fűszer.

Ánizs magok

Felhasználása: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez, főleg a mézeskalács fűszere.
Tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák, sós sütemények, ánizs-ízesítésű likőrök – raki, ouzo, pernod – fontos adalékanyaga.
Tárolása: lehetőleg jól zárható edényben tároljuk légmentesen, hogy aromája ne vesszen el.

Gyógyhatása: emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, hurutoldó, vértisztító, idegerősítő, epekiválasztást segítő, bélbántalmak ellen, tejelválasztást serkentő, csecsemőknek, szélhajtó teája elengedhetetlen. Gyógyásza­ti célra az ánizsolajat a növény magjának vízgőz-desztillációjával nyerik. Illóolaja általános működésszabályozó, élénkítő. Hatásos idegi eredetű emésztési zavarok, szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.
Az ánizs igen közeli rokona a csillagánizs (Illicium verum), amely azonban erősebb aromájú fűszer.

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares