Gőzgombóc marcipánnal, vörös áfonyával

Íme, egy újabb gőzgombóc variáció. Egy régebbi bejegyzésemben ígértem, hogy megmutatom ezt a marcipánnal töltött változatot is. Aszalt vörös áfonyával készítettem, amihez egy kevés, erdei gyümölcs pálinkát adtam, így gazdagítva az ízeket. A végeredmény nagyon finom lett, gyorsan el is fogyott 🙂
Gőzgombóc marcipánnal, vörösáfonyával
Gőzgombóc marcipánnal, vörösáfonyával
Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
2 ek cukor
2 db tojássárgája
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
4 dkg olvasztott vaj + 3 dkg a locsoláshoz
1 ek rum
csipetnyi só
20 dkg marcipán massza
15 dkg cukrozott, darált mandula
20 dkg aszalt vörös áfonya
1 tk citromlé
2 cl erdei gyümölcs pálinka
1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
Először, az aszalt vörös áfonyát öblítsük le és áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citrom héjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos, olvasztott vajat.
Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét és letakarva, langyos helyen, kb. 45-50 perc alatt,  duplájára kelesztjük.
Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy újra megkeljen.
Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon, ujjnyi vastagra nyújtjuk, az egyik felére, egyforma távolságra egy-egy darabka marcipánt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a marcipánhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk.
Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg, vagy huzat.
A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre és ugyan így megtöltjük.
Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fémszűrőt és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne, lefedjük és kb. 20 perc alatt készre gőzöljük.
Közben a vörös áfonyát feltesszük főni, kevés vizet öntünk még hozzá, pár csepp citromlevet, a pálinkát, és fahéjat teszünk bele. Pár perc alatt megfő, majd botmixerrel pépesítjük. Lehűtjük és úgy kínáljuk a gombócok mellé.
Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált mandulával hintjük meg.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares