Ezek a finom, szépséges sajtos-sonkakrémmel töltött rudak, hagyományos kenyértésztából készültek. Abból a tésztából, amiből általában, az egyszerű házi kenyeret készítem. A töltelék egészen megváltoztatta ezt a tésztát. Sokkal puhább, foszlósabb lett. Ez a töltelék pedig, egy sajtos-sonkakrém lett, kevés mustárral és tejföllel bolondítva.
Nagyon guszták lettek végül, egyedül az zavart a kinézetében, hogy a tetején lévő bevágások kissé szétnyíltak, így a töltelék láthatóvá vált. De ezen kívül, ezen az apró esztétikai problémán kívül, mondhatom, hogy szuperek lettek.
Tökéletes megoldás lehet reggelire vagy a gyereknek becsomagolni tízóraira, akár uzsonnára. Nagy előnye ugyanis, hogy hosszabb állás után is, azaz másnap is, nagyon puha, élvezhető a tésztája.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg kenyérliszt BL80
1 csomag száraz élesztő, vagy 2,5 dkg friss
3 dl langyos víz
0,5 dl olaj
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
a töltelékhez:
15 dkg sonka
1 kis fej hagyma
6 dkg edami sajt
2 evőkanál tejföl
2 teáskanál mustár
só, bors
a tetejére:
1 db tojás
magok, ízlés szerint
én szezámot, köményt és lenmagot használtam
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Én a tésztához a hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem, először az olajat, majd a langyos vizet, a sót és cukrot, majd a lisztet és a végén pedig az élesztőt.
A gépet dagasztásra állítottam, majd miután a program jól összedolgozta a tésztát, hagytam azt a duplájára kelni.
Míg a tészta megkel, addig elkészítjük a sajtos-sonkakrémet. Ehhez a sonkát és a sajtot apróra vágjuk és késes aprítóban összedaráljuk a szintén apróra vágott hagymával, tejföllel és a mustárral. Miután ezzel megvagyunk, kóstolás után, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Miután a tészta megkelt, lisztezett munkalapon, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kilenc egyenlő négyzetre vágjuk. Elosztjuk rajtuk a sonkakrémet, mindet megkenjük úgy, hogy a szélüket szabadon hagyjuk, majd két szélüket fél centire behajtva, feltekerjük őket, az aljukat a hajtásnál lezárjuk, összenyomkodjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Az aljába tegyünk egy edényben vizet, hogy bepárásodjon a sütő, ettől szépen megnőnek sülés közben.
Letakarva hagyjuk újra kelni és mielőtt betesszük őket sülni, a tetejüket egy felvert tojással lekenjük és megszórjuk a magvakkal. Én bevagdostam a tetejüket, de mivel eléggé szétrepedtek így ezt nem ajánlom.
Behelyezzük az előmelegített sütőbe és 190 fokon 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.