Hála az égnek, végre itt a tavasz és vele együtt sokak nagy kedvence a medvehagyma is. Nálam is készül egy-két étel, amit finomabbá, különlegesebbé teszek vele, mint ezt a tavaszi zöldséglevest medvehagymás csirkemell galuskával.
Nagyon szeretem a zöld fűszernövények friss zamatát, előszeretettel használom is őket, mivel sokkal finomabbak és intenzívebb az ízük, mint a szárított változatuknak és az ételeknek nagyon finom ízt adnak.
Ezt az egyszerű, mégis nagyon ízletes, gyorsan elkészíthető levest, azzal tettem különlegessé, hogy nem egyszerűen kockára vágva tettem hozzá a csirkehúst, mint egy raguleveshez, hanem egy régebbi receptem alapján, a sonkás vajgaluska mintájára, a húsból készítettem a levesbetétet és azt ízesítettem medvehagymával.
Nagyon tetszett és ízlett a családnak, szeretik, hogy változatosan készítem az ételeket és mindig tartogatok számukra valami meglepetést, egy-egy új étellel.

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csirkemell filé
5-6 db medvehagyma levél
3 csapott evőkanál búzadara
1 tojás
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg gomba
1 kisebb darab cukkini
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller (negyed)
1 kis fej karalábé
2 dkg kacsazsír
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
1,2-1,5 dl víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombának a héját nem kell lehúzni, elég ha kefével alaposan megsikáljuk és jól leöblítjük. A répákat felkarikázzuk, a többi zöldséget pedig, nagyjából egyforma méretű kockákra vágjuk.
A galuskához a csirkemell filét késes aprítóban megdaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk a vöröshagyma felével. Tálba téve hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, az aprított medvehagymát és a búzadarát. Egy nagyobb csipet sót és néhány tekerésnyi friss borsot is adunk hozzá, majd az egészet jól összekeverjük és 15 percig hagyjuk pihenni.

Egy fazékba tesszük a kacsazsírt, megdinszteljük benne a hagyma másik felét apróra vágva. Beletesszük a zöldségeket és néhányszor átforgatva, megpirítjuk a hagymás zsíron, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az őrölt köményt, majd felengedjük vízzel, és addig főzzük fedő alatt, amíg a galuska pihen.
Miután letelt a galuska massza pihenőideje, két evőkanál között, amiket előtte belemártunk a forró levesbe, megformázzuk a csirkemell galuskákat és beletesszük a levesbe, majd addig főzzük, míg a galuskák és a zöldségek is teljesen átfőnek. Ez körülbelül 15-20 perc, fedő alatt.
Megkóstoljuk és ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal, majd tálaljuk a kész levest.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’