Tejszínes-gombás sertéstokány

Tejszínes-gombás sertéstokány
Ez a tejszínes-gombás sertéstokány aszalt paradicsommal, kakukkfűvel ízesítve, elég gyakran van terítéken, mert nagyon szeretjük. Többféle változatban is, nemcsak sertésből, hanem csirkehúsból és kacsahúsból is nagyon ízletes. Most barna csiperkegombát használtam hozzá, de a legfinomabb mikor vargányából készül.

Igazából, a receptben szereplő mennyiségnek a dupláját készítem, mert Ati annyira szereti, hogy képes egész nap ezt enni. Sőt megesik, hogy még másnap is keresi, hogy Ő ilyet szeretne még. 🙂

Tejszínes-gombás sertéstokány
Tejszínes-gombás sertéstokány

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéslapocka
40 dkg barna csiperke gomba
2 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
3-4 dkg aszalt paradicsom (fűszeres olajban)
2,5 dl tejszín
2 csapott evőkanál liszt
5 dkg sertés zsír
2 evőkanál olaj a gomba alá
2-3 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt kömény
frissen őrölt feketebors

köret:
50 dkg szélesmetélt tészta

Elkészítés:

A hozzávalókat előkészítjük, ehhez a húst ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, a gombát folyóvíz alatt, körömkefével megtisztítjuk (nem szoktam meghámozni) vékony szeletekre vágjuk. A hagymát szintén megtisztítva félbe, majd szeletekre vágjuk.

Egy tapadásmentes serpenyőben a gombát az olajon megpirítjuk, gyakran kevergetve, majd miután megpirult, kissé megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfűvet és levesszük a tűzről. Jobban szeretem így lepirítani a gombát, mielőtt hozzáadom a húshoz, mert így elképesztően finom lesz, erőteljesebben érvényesül a gomba íze a tokányban.

Egy másik, nagyobb edényben a zsíron átforgatjuk a húst, egy kissé pirítjuk, mikor kifehéredik, hozzáadjuk a szeletelt hagymát, a fokhagymát reszelve és együtt pirítjuk tovább. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a köményt is.

Mikor a hagyma üvegessé válik, hozzáadjuk a lisztet, pár perc alatt gyakran átforgatva megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy puhára tudjon főni a hús. Lefedve, néha megkeverve, takaréklángon, nehogy leégjen,  főzzük, míg a hús megpuhul.

Miután a hús megfőtt, hozzáadjuk a pirított gombát és a csíkokra vágott aszalt paradicsomot. Hozzáadjuk a tejszínt és pár perc alatt, az egészet jól összeforraljuk.

Köretnek én szélesmetéltet készítettem, de kínálhatjuk spagetti tésztával, párolt rizzsel vagy galuskával.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Follow Me!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás