c

Cayenne-i bors (helytelenül cayenne-bors)

Cayenne-i bors

Népies nevén: amerikai paprika, ördögbors

Származása: trópusok, India, Közép-és Dél-Amerika nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója. A cayenne-i bors készítéséhez a közönséges paprika egyes fajtái mellett gyakran más paprikafajok, így a cserjés paprika (Capsicum frutescens) és a bogyós paprika (Capsicum baccatum) termését is felhasználják. Az üzletekben kapható őrleményt sóval és más fűszerekkel is dúsítják.
Egyike a legerősebb fűszereknek, az íze mégis semleges. Soha ne pirítsuk közvetlenül zsiradékban, mert akkor megkeseredik. Felhasználják a csili fűszerkeverékek egyik alapanyagaként, mely szurokfű, paprika, fokhagyma, szegfűbors hozzáadásával készül. (A hazánkban is termő csípős, vagy erős paprikákkal (cseresznyepaprika) kitűnően pótolható.)

Fűszerként használt növényi rész: kis paprika-szerű termés, porítva

Cayenne-i bors

Felhasználása: Mivel a mi paprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, tojásételekhez, erősen csípős babételek, mártások, savanyúságok eltevéséhez használják.

Tárolása: Nagy kapszaicintartalma miatt, célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni

Gyógyhatása: étvágyjavító, élénkítő, vérnyomásnövelő, meghűlés ellen, rendkívül jó a szívnek és a vérkeringési rendszernek, életmentő szerepet tölthet be szívroham esetén – ha szívrohamtól tartunk, sose menjünk el otthonról cayenne-i bors nélkül! segít a hasfájás, a görcsök és a bélszelek megelőzésében. Az ayurvédikus és kínai gyógyászat a cayenne-i borsot előszeretettel ajánlja a megfelelő emésztés elérése érdekében, mivel serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját. Elősegíti más gyógynövények hatékonyságát, jó a torokgyulladás ellen, serkenti a váladékképződést, kitisztítja az orrot és a tüdőket a váladéktól, ezt az üregek kitisztításával és izzadást okozva éri el. A cayenne-i bors serkenti a vérkeringést, így a vitaminok eljutnak a test összes területeire. Azon kívül, hogy képes a szívrohamot megszüntetni, segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Ugyanakkor segíti a fibrinek eloszlatását, mely vérrögképződéshez vezethet, csökkenti a vér triglicerid szintjét. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.
A közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is cayenne-i paprikának nevezik. (Az angol Cayenne pepper egyaránt jelenti e paprikafajtát és a cayenne-i borsot.)
forrás: Wikipédia

 

 

Citromfű (Malissa officinalis) 

Citromfű (Malissa officinalis)

Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Származása: A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli, de Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott.  kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény

Fűszerként használt növényi rész: levél, frissen, aprítva

Citromfű (Malissa officinalis)

Felhasználása: A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.

Gyógyhatása: Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére.
A karmelitavíz néven ismert “csodaszernek”, amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Virágaiból citromfűolajat (Aetheroleum melissae) desztillálnak.
Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként.
Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.

forrás: Wikipédia

                                                                  

 

Csillagánizs (Illicium verum)

Csillagánizs (Illicium verum)

Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag.
Származása: Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű.

Felhasználása: sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez. Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

Gyógyhatása: A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. Immunerősítő. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.

Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs  (Illicium anisatum) növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz!

forrás: Wikipédia




A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás