Egyszerű kakaós csiga

Mindannyiunk nagy kedvence a kakaós csiga, de főleg Atié, bármikor kapható rá, nem kell neki könyörögni, hogy megegye 🙂

Általában, ezt az egyszerű, kelt tésztás változatot készítem, vagy az ennél is egyszerűbb, vajas-leveles tésztás verziót, amihez csak kiolvasztom a fagyos tésztát, kinyújtom, megkenem és feltekerem.

Régóta tervezem, hogy készítek amolyan igazi, leveles kelt tésztásat, mert az az igazi. Tudjátok azt a fajtát, ami jó sok vajjal és hajtogatással készül, és ha elkezdjük letekerni, megmutatja a vékony rétegeit és köztük a finom, olvadt, cukros kakaót. Na mindegy, nem ragozom tovább, majd arra is sort kerítek hamarosan….

Addig pedig, beérjük ezzel a kalácstésztából készülővel. Ez is nagyon fincsi 🙂

Kakaós csiga

Kakaós csiga

Hozzávalók 15 db-hoz:
35 dkg fehér tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej, ha lehet házi
5 dkg cukor
3 dkg vaj
1 csipet só

a töltelékhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalmú
4 evőkanál porcukor

locsoláshoz:
1 dl tejszín, vagy tej
1 evőkanál cukor

Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben, egy kávéskanálnyi cukorral, pár perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a felfutott élesztőt, csipetnyi sót és a maradék tejjel összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos vajat és közepesen kemény kalácstésztává dagasztjuk.

Jól kidolgozzuk míg rugalmas, és fényes nem lesz, majd meglisztezve a tetejét, langyos helyen 30 percig, duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Mikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon fél centi vékonyan kinyújtjuk, a felületén ecsettel elkenjük az olvasztott, langyos vajat, majd az egészet megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval, hogy mindenhová jusson.

Kakaós csiga

Kakaós csiga

A tésztát feltekerjük mint a bejglit és az így kapott rudat 15 részre osztva felvágjuk. Értelemszerűen, ha nagyobb csigákat szeretnénk, akkor 12 részre vágjuk.

A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mindegyik tetejét kissé megnyomva és hagyjuk kelni még 20-25 percig, mielőtt betolnánk az előmelegített sütőbe.

Miután a tekercsek megkeltek, betesszük a sütőbe 190 fokon 15 percig sütjük, majd az utolsó 5-10 percben locsoljuk meg a tetejüket meleg, cukrozott tejszínnel.

Toljuk vissza még 5-10 perce és így süssük készre.

Miután kivettük a sütőből, rácson hagyjuk a csigákat kihűlni.

 




Címkézve:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás