Tarkedli (cseh fánk) eperrel

Vannak “édes” időszakaink, amik rendszeresen váltják egymást. Ilyenek a  palacsinta, fánk, rétes, túrógombóc, pite, tejberizs és még hosszan sorolhatnám. Ezek olyan egymást követő napok, mikor az épp aktuális kedvencét kéri a család, gyakori ismétléssel. Ezek közül most éppen a fánkos napokon vagyunk túl. Már fagyit gyártunk ezerrel, mindenféle ízben.

Viszont, meg kell hogy említsem a fánk napok lezárásaként készített tarkedlit, amit párom kérésére próbáltunk ki. Most készült nálunk először és közös megegyezéssel eldöntöttük, hogy egyben utoljára is. Nem azért, mert nem ízlett, hanem egyszerűen azért, mert nem sok értelmét láttuk. Szerintem ez se nem fánk, se nem palacsinta, hanem valami öszvér féle, ami ráadásul még, eléggé pepecselős is. Inkább, maradunk a hagyományos, szaggatott, olajban sült farsangi vagy szalagos fánknál.

Ezt a hagyományos tarkedli receptet használtam. Annyi változtatással, hogy belereszeltem egy citrom héját és belekevertem fél deci olajat a tésztájába.

Tarkedli (cseh fánk) eperrel

Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 evőkanálcukor
4 dl tej (nálam házi)
fél élesztő (szerintem ez sok volt)
+ 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
+ 0,5 dl étolaj

30 dkg eper
porcukor, vagy méz ízlés szerint

Elkészítés:
A recept utasítása szerint jártam el, az élesztőt elkevertem a langyos tejjel, a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a többi hozzávalót és az egészet csomómentesre kevertem.

Majd állni hagytam a receptben írtak szerint 30 percig. Ami szerintem, egy kissé sok, mivel mire a tészta feléhez értem a sütéssel, addigra már annyira túlkelt az élesztő, hogy egy idő után már kissé élesztős íze lett a fánkoknak. De valószínű, hogy én voltam a hibás, mert lehet, hogy lassabban sütöttem a kelleténél.

Tarkedli sütése

Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütöttem egy erre alkalmas, teflon bevonatú 4 db mélyedéssel ellátott serpenyőben, aminek a mélyedéseit sütés előtt, egy ecset segítségével kikentem, egy kevés olajjal. Egy-egy evőkanálnyi tészta volt egy fánkocska.

Eperöntetet készítettem hozzá, azzal tálaltam. Az epreket megmostam, eltávolítottam a zöld csumájukat, kissé összeaprítottam, majd kevés porcukorral és pár csepp citromlével, botmixerrel pürésítettem.

Tarkedli (cseh fánk) eperrel

 




Címkézve:, , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás