Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

Az ünnepre való tekintettel, egy ízletes, mediterrán jellegű, kenyér receptjét hoztam.

A tésztájába fekete olívabogyót és olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomot tettem, ettől nagyon különleges és finom lett.

Ropogós héj, puha, olíva és paradicsom darabokkal tarkított, foszlós bél jellemzi. Kitűnő kísérője egy szaftos, húsos ragunak, vagy akár egy csípős lecsónak, csak úgy törni belőle és mártogatni vele.

Olivás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

Olivás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

Hozzávalók: 
40 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztő vagy 2 kiskanál szárított
250 ml langyos víz
1 kiskanál cukor
1 teáskanál só
8-10 szem fekete, vagy zöld olívabogyó
6-8 db olívaolajban eltett, napon szárított paradicsom

Elkészítés:
Az olívabogyót és a paradicsomot apróbb kockára vágjuk.
Az élesztőt feloldjuk egy kevés vízben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót és a feloldott élesztőt, majd a langyos vízzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a felaprított olívabogyót és az aszalt paradicsomot és jól kidolgozzuk a tésztát. Nem baj ha egy kevés olívaolaj is belekerül a paradicsommal.

Miután bedagasztottuk, a tálban hagyjuk, tetejét enyhén meglisztezzük és letakarva 30 percig kelesztjük.

Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, majd ismét pihentetjük pár percig.

A sütőt közben előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát a kezünkkel nagyjából kilapítjuk, a két szélét 2-2 centire behajtjuk, majd feltekerjük és párszor megsodorjuk, majd kétszer megcsavarjuk, mint mikor az ember a vizes ruhát csavarja.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy leheletnyi lisztet szórva alá és a tetejére is.

Behelyezzük a forró sütőbe és 220 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Miután megsült, még forrón spricceljük meg egy kevés vízzel.

Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás