Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény

Nálunk a sütemények, desszertek, (minden ami édes), minden mennyiségben jöhetnek, annyira, hogy a kisfiam és a párom, mindig feladják a leckét, hogy épp mire fáj a foguk, mi az, amit szívesen megennének. Mivel szilva szezon van, mindenképp ezzel a gyümölccsel akartam készíteni nekik valamit.

Ehhez a sütihez, egyik gyerekkori nagy kedvencem, az ökörszem formája adta az ötletet és azt gondoltam, hogy az édes vaníliapudingot jól kiegészíti majd a szilva kissé savanykás zamata. A sejtésem beigazolódott, ugyanis annyira jól sikerült, hogy most ez a süti lett a nagy kedvenc.

A következő posztokban folyamatosan hozom a különféle verzióit, mert hogy már azok is vannak neki és egyik finomabb, mint a másik.

Én dupla mennyiséget készítek, de most a 10 db süti receptjét írom. Érdemes kipróbálni, szerintem nem is igényel túl sok munkát és akár még vendégvárónak is jó ötlet lehet.

Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény

Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény

 

Hozzávalók 10 db-hoz:
a tésztához:
2 dl langyos tej, ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú
5 dkg porcukor
30 dkg sima liszt
3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
2 dkg vaj

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.
Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.

Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.

Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének.

A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Pudingos-szilvás kelt sütemény

Pudingos-szilvás kelt sütemény

a töltelékhez: 
8-10 szem szilva
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
1 evőkanál liszt
2 dl tej
1 teáskanál vanília kivonat

Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a vaníliapudingot.

Ehhez a a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.

A szilva szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk.

Pudingos-szilvás kelt sütemény

Pudingos-szilvás kelt sütemény

a tetejére:
1 tojássárgája
hígabb baracklekvár
őrölt fahéj

Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben szilva szeletekkel és megszórjuk egy-egy csipet őrölt fahéjjal. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta karimákat lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Mikor elkészültek a sütemények lekenjük őket egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás