Pillekönnyű, joghurtos édesburgonya (batáta) fánk

Volt itthon, három szem édesburgonya, azon gondolkodtam, mit készítsek belőle. Mivel, egy kiadós ebédre valónak kevés, így sorra vettem, mihez is lenne kedvem. De nem kellett sokáig törnöm a fejem, lelki szemeim előtt láttam egy gyönyörű, sárga belsejű, foszlós kalácsot, aztán jött egy másik kép, amin tepsin sorakozó aranybarna, duci, kifliket látok. Ez utóbbinál megálltam, befejeztem a továbbgondolást. Megállapodtam tehát a kifliknél. Aztán jött az újabb kérdés, megtöltsem, vagy ne töltsem a kifliket? Ha igen, mivel? Ezen fejtörés közepette, már neki is láttam a tésztának, úgy gondoltam, majd ráérek kitalálni a tölteléket, ha elkészültem a tésztával. De mégis, hogyan lett a kiflikből fánk? Úgy, hogy a kiflire többet kellett volna várni, így a család megszavazta, hogy inkább legyen fánk, mert az hamarabb elkészül 🙂 A kis türelmetlenek! Kisfiam, Ati nagy örömére, elővettem a sütikiszúró formákat és együtt elkészítettük a virág, kör, szív, csillag formákat és egy kevés pihentetés után, már sültek is az olajban a fincsi, pillekönnyű fánkok, amiket vaníliás porcukorral hintettünk meg. Nagyon ízlett mindenkinek, gyorsan elfogyott az egész. Azt hiszem, hamarosan jön az ismétlés. De nincs ám elfelejtve sem a kalács, sem a töltött kifli!

Pille könnyű, édesburgonya (batáta) fánk

Hozzávalók: 
37 dkg sima liszt
              20 dkg főtt, édesburgonya, nyersen kb. 25 dkg
140 g natúr joghurt
1,5 dkg friss élesztő
1 db tojás
5 dkg barna nád porcukor
4,5 dkg olaj
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. vanília kivonat
1 csipet só
olaj a sütéshez
házi vaníliás porcukor a szóráshoz

 

Az édesburgonyákat, miután alaposan megmostuk, feltesszük főni, csak úgy héjastul, a főzővízbe, egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róluk a vizet, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük, vagy burgonyanyomóval összetörjük. 

A kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat, ebben a sorrendben: először, az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, vaníliát, a reszelt édesburgonyát, a porcukrot, a fahéjat, egy pici sót, hozzászitáljuk a lisztet és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, majd miután a gép bedagasztotta, hagyjuk 20 percig kelni, majd ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
Természetesen, gép nélkül is, ugyan úgy bedagasztjuk és még egyszer átdolgozzuk a tésztát. Csak az élesztőt keverjük el a langyos, kissé megédesítettet joghurtban.
Majd a többi hozzávalóval együtt dolgozzuk ki a tésztát. Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden meglapogatjuk, félbehajtjuk, majd nyújtófával, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan kiszaggatjuk, tetszőleges formára. Egy edényben legalább, három ujjnyi olajat melegítünk és a tetejükkel lefelé, beletesszük a fánkokat és pár perc alatt, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk. Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első oldalát fedő alatt sütni, majd a másik oldalát fedő nélkül. Én mindig kicsi fánkokat sütök, így én nem használok fedőt. Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük, felitatjuk a felesleges olajat, majd tálra téve, meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral is fogyaszthatjuk.




Címkézve:,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás