Farsangi fánk (nem csak farsangra)

Mivel, farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában, lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal, vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.

Farsangi fánkok

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
4 dkg puha vaj
2 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 csipet só
porcukor a tetejére
lekvár

Elkészítés:
Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Kétféle lekvárral

Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.

Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval, vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk. 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.

Farsangi fánkok

Magasabb szélű serpenyőben, vagy lábasban, két ujjnyi olajat, vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
Miután a fánkok megsültek, papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk és lekvárral kínáljuk.




Címkézve:, , , , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “Farsangi fánk (nem csak farsangra)

  1. Ami 2012-01-20 09:41 Reply

    A baracklekvárosra szavazok Veruss! 🙂 Annyira guszták ezek a fánkok, hogy fel tudnék falni vagy hármat 🙂

  2. veruss 2012-01-20 11:47 Reply

    Szia Ami! Én is azt szeretem jobban:)) Pillanatok alatt felfaltuk, már hétvégére követelik a következő adagot a fiúk:))

  3. Nelli 2012-01-20 13:22 Reply

    Én is sütöttem a héten!:)De már megint tervben van!Szépek lettek, biztosan nagyon finomak is Veruss!

  4. veruss 2012-01-20 13:41 Reply

    Köszi Nelli! Most közölte a kisfiam,, hogy Anya süssél ma hatlapost, holnap jöhet a fánk:) Szóval, most megyek sütögetni:)

  5. trollanyu 2012-01-20 17:04 Reply

    Nagyon szépek lettek a fánkok:) Mi is szeretjük, nekem jöhet bárhogyan, gyerekek szeretik nutellával, lekvárral. Hamarosan én is újra sütök:)

    • veruss 2012-01-20 19:09 Reply

      Köszi Trollanyu! Nálunk is nagyon gyakran van, mert nagy kedvenc:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás