Egyszerű cukros kalács

A reggeli tea, vagy kávé mellé ideális, ez az egyszerű, finom, cukros kalács. A belseje puha és foszlós, kívül pedig az édes-karamelles íze isteni, egy kevés vajjal, mézzel, vagy akár, egy kis házi lekvárral. De magában fogyasztva is tökéletes.

Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés, reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk.

Egyszerű cukros kalács

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
2 evőkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

a forgatáshoz:
10 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.

Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk, a három részből, egyenként, egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük őket olvasztott vajjal.

Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.

A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.

Egyszerű cukros kalács

Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielőtt megsütjük, a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Miután a kalács megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás