Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

Párom kitalálta, hogy süssek lepénykenyeret a lecsó mellé, mert valamelyik tv csatornán látott ilyet és nagyon megtetszett neki, igaz ott nem lecsóhoz készült, hanem valamilyen húsos étel mellé. Nagyjából elmondta, hogy mire gondol, én pedig elkészítettem, ahogy én gondoltam.

Nagyon jó ötletnek bizonyult, ugyanis, annyira jól sikerült, hogy napok óta csak ezt kérik a megszokott kenyér helyett. Felváltva készítem hol üresen, hol pedig szezámmal a tetején és fokhagymás vajjal kenve.

Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

Hozzávalók:
1 evőkanál napraforgó olaj
2 dl savó, vagy langyos víz egy kanál tejföllel keverve
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg világos rozsliszt
10 dkg rétesliszt
15 dkg sima liszt
3 g szárazélesztő vagy 1 dkg friss

a tetejére:
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyeztem a hozzávalókat: az olajat, savót, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt és dagasztó programon összedolgoztattam a tésztát.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.

 

Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Konyharuhával letakarva ismét pihentetjük körülbelül 20 percig.

Miután pihent, a tetejére egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelőn lereszelünk és hozzákeverjük a langyos, olvasztott vajhoz és ezzel lekenjük a tészta tetejét.

Betesszük az előmelegített sütőbe és 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütőből rácsra téve hagyjuk hűlni.

 

Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

 




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás