Egyszerű tejes kifli

Mostanában, ezeket a finom, tejes kifliket sütöm Atinak reggelire és tízóraira, mert most ez a kedvence. Holnap is ebből készül a szendvicse tízóraira.

Mivel, nemigen vásárolunk pékárut, próbálok mindenfélét itthon “gyártani” ami azért nagyon jó, mert tudom, hogy miből készül és sokkal nagyobb becsben tartja a család, mivel én készítem, ezért egy morzsája sem mehet veszendőbe sem kenyérnek, sem kiflinek.

Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettől miután megsülnek, rétegesen letekerhető, amolyan “rongyos” lesz a kifli. De enélkül is tökéletes a végeredmény.

Tejes kifli

Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
0,5 dl olaj

Elkészítés:
Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, akkor az alábbi sorrendben készítsük az üstbe az alapanyagokat: olaj – tej és víz – só és cukor, – liszt és aszkorbinsav, – élesztő. A friss élesztőt is, csak egyszerűen rámorzsoljuk a liszt tetejére.

Ha kézzel dolgozunk:
Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztővel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztőt és úgy dolgozunk vele.

A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele az aszkorbinsavat, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a  felfutott élesztőt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.

Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes,  hólyagos tésztává dagasztjuk.

Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk és mindegyik részből kis golyókat formázunk, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.

Tejes kifli

Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20 percig kelesztjük.

Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és előmelegített sütőben, 200 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gőz képződjön a sütőben, amitől a kiflik szép, magasra nőnek.

Tejes kifli

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’




Címkézve:, , , , , ,

6 thoughts on “Egyszerű tejes kifli

  1. Viktória Csóborné Móré 2014-03-31 17:01 Reply

    Kedves Veruss!:)
    Nagyon tetszik a recepted,éppen most sûtôm,és kivàncsian vàrom a végeredményt,bàr az illatokbol itélve szupernek tûnik:)
    De mindenképpen beszàmolok a végeredményrôl is,ha elkészûlt!
    Kôvetni fogom a blogodat,kôszi mégegyszer a receptet!:)
    Szép napot!
    ûdv:Viki

    • Veronika Szabo 2014-03-31 17:08 Reply

      Kedves Viki!

      Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, remélem jól sikerül! 🙂
      Várom a beszámolót!

      Üdv,
      Veruss

  2. Terezia Harmath 2014-04-24 20:06 Reply

    Igazán sok jo recpteket találtam!Örülök,hogy rá találtam az oldalra!Már holnap ki fogom probálni!Gyerekeim,Unokáim, szeretik nagyon a házi kelt sütiket.

    • Veronika Szabo 2014-04-25 15:09 Reply

      Kedves Terézia!

      Örülök, hogy tetszenek a receptek, remélem lesz köztük olyan, ami ízleni fog.

      Üdvözlettel,
      Veruss

  3. Tímea Bódi 2014-05-02 06:14 Reply

    Kedves Vera!

    Ez is isteni finom lett, újabb recepted ami kedvenc lett a családunkba! 🙂

    • Veronika Szabo 2014-05-02 15:15 Reply

      Kedves Timi!
      Nagyon örülök, hogy ízlik, és jól sikerült a recept alapján!
      Köszönöm a visszajelzést!

      Üdv,
      Veruss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás