Szerecsendiós, sárgaborsó krémleves

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai, a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont, ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi estén, kiváló melegítő étel. Nem utolsó sorban pedig, pénztárcakímélő fogás.

Szerecsendiós sárgaborsó krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg sárgaborsó
3 dkg füstölt szalonna
1 kis darab füstölt szalonna bőrke, vagy füstölt hús
1 db közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, fehérbors
frissen reszelt szerecsendió
1,2 l víz, vagy alaplé
2-3 szelet sokmagvas, rozskenyér
10 dkg sajt

Elkészítés:
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk, minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel, vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét, vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük.
Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt, vagy tejfölt.

A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben, vagy grill alatt, megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé, a leves tetejére szerecsendiót reszelünk.
A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.




Címkézve:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás