Babkrémmel töltött gőzgombóc, paprikás sajtmártással

A fejtett babból készült ételek ilyenkor, a hideg idő beálltával, nagyon népszerűek itthon. Egy finom bableves füstölt csülökkel és csipetkével, babgulyás, vagy egy tartalmas sólet, chilis bab, babsaláta, babkrém, vagy pástétom, ezek mind nagyon táplálóak és egészségesek.
A bab kitűnő fehérjeforrás, ezért a vegetáriánus konyha is nagyon kedveli. De azt tudni kell róla, mivel az állati eredetű fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek (a szójabab kivételével) nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és összetételben az egészséges szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat, ezért más növényi eredetű táplálékkal, főként teljes kiőrlésű gabonákkal együtt érdemes fogyasztani. Ezt persze a vegetáriánusoknak fontos szem előtt tartani. Emellett, rosttartalma is kiemelkedő és persze vitamintartalma is. Jó forrása a B-1, B-2, B-6, C, és E, biotin( H vitamin) vitaminoknak, vasnak, folsavnak, foszfornak, de kálium, magnézium, béta karotin, kén, cink, és kalcium is található benne. Az emberi szervezetre gyakorolt jó hatásairól itt olvashatunk bővebben.
A szárazbabot főzés előtt legalább 6-8 órán át áztassuk, majd körülbelül 40 perc alatt főzzük puhára. Így csökkenthetjük a benne található emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, így megelőzve a puffadást. Fűszerei a babér, kömény, rozmaring, gyömbér, édeskömény, zsálya, borsfű és a kakukkfű. Nálunk elengedhetetlen hozzá valamilyen füstölt hús, vagy füstölt szalonna.

Babkrémmel töltött gőzgombóc, paprikás sajtmártással

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg simaliszt
10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
1 db tojássárgája
1 dkg élesztő
3 evőkanál natúr joghurt
125 ml víz
1,5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

Elkészítés:
A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, joghurtot, és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben és ezt is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk.  Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Míg a tészta pihen, elkészítjük a babkrémet.

a babkrémhez:
20 dkg vörösbab (előfőzött)
5 dkg bacon
1 teáskanál mustár
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring
2 csipet őrölt kömény
1 csipet feketebors

A babkrémhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a köményt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával, vagy a fakanállal nagyjából, összetörjük a babot és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát és az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk félre tesszük hűlni.

Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval, vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk. A kiszaggatott korongok közepébe egy-egy evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük és a szélét összenyomkodjuk. Egy fazékban vizet forralunk és ha van, pároló betétre, ha nincs akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat a gőzben kb. 20 percig készre gőzöljük.

a mártáshoz:
15 dkg sajt
3 db kápia paprika
1 dl főzőtejszín

fehér bors

A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött, vagy a sütőben, a grill alatt megsütjük, majd miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat.

Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel és botmixerrel pépesítjük, ízesítjük sóval, kevés fehér borssal, beforraljuk és tálalásig melegen tartjuk.




Címkézve:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás